Szukasz przepisu na ciasto, które jest szybkie, ale jednocześnie pyszne i efektownie? Upiecz babkę marchewkową z czekoladą i zobacz, jak zachwyca wszystkich. Delikatna, mocno wilgotna, z kawałkami słodkiej czekolady. To pewniak! Co będzie Ci potrzebne, żeby przygotować to niesamowite ciasto?

 

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 6

Stopień trudności: Łatwy

 

Lista składników:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g puree z marchewki – ok. 3 marchewki,
  • 100 g cukru,
  • 200 ml oleju,
  • 4 jajka,
  • 80 g czekolady E. Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat waniliowy.

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) i przygotuj klasyczną foremkę do babki. Wysmaruj ją masłem lub margaryną i oprósz delikatnie bułką tartą – dzięki temu łatwiej będzie wyjąć później gotową babkę.
  2. Przygotuj puree z marchewki – trzy obrane marchewki zetrzyj na tarce o małych oczkach, a następnie zblenduj i odciśnij z nich sok.
  3. Jajka ubij z cukrem, aż powstanie gładka, puszysta masa. Wciąż miksując, dodaj olej i aromat waniliowy.
  4. W osobnej misce przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj je powoli do masy i mieszaj wszystko szpatułką lub drewnianą łyżką – nie musisz już używać miksera.
  5. Na koniec wmieszaj we wszystko puree marchewkowe i czekoladę mleczną pokrojoną w małe kawałeczki.
  6. Tak przygotowane ciasto wlej do formy na babkę i wstaw do nagrzanego piekarnika na 60 minut, stan wypieczenia kontroluj metodą suchego patyczka.
  7. Upieczoną babkę wystudź i obficie posyp cukrem pudrem.
  8. Smacznego!

Odpowiedzi na Twoje pytania

Babka marchewkowa z kawałkami czekolady jest niemal tak prosta, jak babeczki czekoladowe, jednak zanim weźmiesz się za jej przygotowanie, może nasunąć Ci się kilka pytań. Wszystkie odpowiedzi znajdziesz tutaj:

Jakie wymiary powinna mieć foremka na babkę?

  • Klasyczna foremka na babkę ma wymiar 24 x 15 cm.

Jak zrobić puree, jeśli nie mam blendera?

  • Puree w tym przepisie możesz zastąpić startą na drobnych oczkach marchewką. Będzie po prostu nieco bardziej wyczuwalna w cieście.

Czy mogę zastąpić mleczną czekoladę gorzką?

  • Oczywiście! Zamiast czekolady mlecznej, bez problemu możesz użyć czekolady gorzkiej o różnej zawartości kakao, która świetnie będzie komponować się ze słodyczą marchewki.

Na jaką okazję upiec taką babkę?

  • Właściwie… na każdą. To prosty i bardzo uniwersalny przepis, dlatego świetnie sprawdzi się nie tylko od święta, ale też jako deser przy okazji rodzinnego spotkania, czy popołudniowa porcja niedzielnej słodkości.

Jak długo babka będzie świeża?

  • To bardzo wilgotna babka, dlatego odpowiednio przechowywana zachowuje swoją świeżość przez kilka dni. Najlepiej zawinąć ją w papier śniadaniowy i trzymać pod przykryciem – maksymalnie do 4 dni.

Czy babkę marchewkową można mrozić?

  • Tak! Dokładnie tak jak niemal każde inne ciasto – przeciwwskazaniem do mrożenia ciast jest właściwie tylko galaretka.

 

Skoro wszystko jest już jasne, zostało tylko jedno. Pieczemy!

 

Jeżeli chcesz wypróbować nieco mniejszy deser, możesz zrobić muffinki czekoladowe. Przepis na nie jest dość prosty, dzięki czemu przygotujesz je bardzo szybko.