Babka to jeden tradycyjnych deserów wielkanocnych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotowywać ją przez cały rok, niezależnie od okazji. To ciasto jest niesamowite! Słodka, delikatnie lepka czekoladowa polewa skrywa pod sobą wspaniałe kakaowe ciasto, które rozpływa się w ustach już po jednym kęsie. Dowiedz się, jak przyrządzić babkę kakaową.

 

Jakie składniki są potrzebne do babki kakaowej?

Przepis na babkę kakaową jest bardzo prosty, podobnie jak np. na pancakes czekoladowe. Potrzebujesz:

  • 8 jajek,
  • 200 g cukru,
  • 330 ml oleju,
  • 150 ml wrzątku,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 10 ml ekstraktu waniliowego,
  • 15 g proszku do pieczenia.

 

Natomiast do przygotowania polewy niezbędne są:

  • 180 g Czekolady Białej E.Wedel,
  • 50 g śmietanki kremówki 30 lub 36%,
  • barwnik w ulubionym kolorze,
  • opcjonalnie: 1 płaska łyżka żelatyny 1 łyżka zimnej wody.

 

Dodatkowo można sięgnąć po dekoracje, np. płatki migdałów, kandyzowane owoce, cukrowe dodatki lub kawałki Ptasiego Mleczka® E.Wedel.

 

Jak zrobić babkę kakaową?

Z tej ilości składników możesz upiec jedną dużą babkę lub dwie małe. Przygotuj odpowiednie foremki, posmaruj je masłem, obsyp bułką tartą i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 180°C i tryb góra-dół bez termoobiegu.

 

Następnie przejdź do przygotowania ciasta. Do naczynia przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbij wszystkie osiem jajek i zmiksuj je razem z cukrem na puszystą masę, aby nie było w niej czuć słodkich kryształków. Może to potrwać do 10 minut.

 

Do gotowego kogla-mogla powoli wlej olej, ekstrakt waniliowy i wrzątek, cały czas miksując. Po połączeniu się składników zacznij partiami wsypywać do nich mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie gładka, a w środku nie będzie już grudek, przelej ją do przygotowanej foremki i wstaw do piekarnika na ok. 50-60 minut (duże ciasto). Jeżeli pieczesz dwie małe babki – może wystarczyć nawet tylko 40 minut w piecu. Aby mieć pewność, że ciasto jest gotowe, przed wyciągnięciem go wetknij w nie drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, czas wyciągać babkę z piekarnika. A jeśli wilgotny – odczekaj jeszcze kilka minut.

 

Na koniec należy pozostawić deser w formie, do momentu, aż wystygnie, i dopiero potem wyjąć – podobnie postępuje się przy przygotowywaniu muffinek czekoladowych. Przepis nie mógłby być prostszy!

 

Jak zrobić polewę do babki kakaowej?

Polewa do babki kakaowej powinna być płynna, tak aby delikatnie otuliła ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadka, spłynie w całości pod ciasto. Natomiast zbyt gęsta nie rozpłynie się po bokach.

 

Aby przygotować idealną polewę, obie tabliczki czekolady pokrój na kawałki, wsyp do miski i dodaj do niej mleko oraz masło. Ustaw naczynie nad garnkiem z gotującą się wodą i poczekaj, aż składniki zaczną się rozpuszczać. Nie gotuj – w zbyt wysokiej temperaturze czekolada może się zwarzyć.

 

Sprawdzaj konsystencję masy. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj mleka. Jeżeli będzie za rzadka, możesz połączyć ją z napęczniałą żelatyną. Na koniec nie zapomnij o barwniku – dodawaj go do momentu, aż uzyskasz odpowiedni kolor. Ciepłą polewę wylej na babkę, udekoruj i pozostaw do wystygnięcia.

 

Babka kakaowa to jeden z prostszych deserów wielkanocnych. Przygotuj go i daj się zaskoczyć jego niezwykłym smakiem.