Masz ochotę na sernik w nowoczesnej odsłonie? Poznaj kilka przepisów prosto od mistrzów cukiernictwa – dzięki sprawdzonym recepturom przygotujesz sernik na zimno czekoladowy. Prezentujemy kilka wariantów – znajdź swoją ulubioną wersję.

Sernik na zimno czekoladowy niejedno ma imię. Można przygotować go na wiele sposobów – za każdym razem będzie zaskakiwał swoim wyjątkowym smakiem. Kluczową rolę odgrywają bowiem dodatki, dzięki którym ciasto nabiera jeszcze bardziej osobliwego charakteru.

Klasyczny sernik na zimno czekoladowy

Sernik czekoladowy na zimno to prawdziwa poezja smaku. Delikatny i przyjemnie czekoladowy, aż rozpływa się w ustach.

Składniki na spód:

  • 200 g kruchych ciastek,
  • 4 łyżki masła.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego zmielonego dwukrotnie,
  • 400 g czekolady deserowej, np. E. Wedel Czekolada Lekko Gorzka 50%,
  • 1 szklanka cukru pudru.

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady deserowej, np. E. Wedel Czekolada Gorzka Klasyczna 64%,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Ciastka pokrusz w malakserze i dodaj roztopione masło. Wymieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysyp ciastka na dno i uformuj także boki. Wyrównaj i wstaw do lodówki.

Twaróg ogrzej do temperatury pokojowej. Wymieszaj z cukrem pudrem.

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść. Po przestudzeniu dodaj do sera, dodając stopniowo po 2-3 łyżki twarogu. Cały czas mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.

Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki na około 3 godziny.

Do czekolady połamanej na drobne kawałki dodaj masło oraz olej. Delikatnie podgrzej – do rozpuszczenia składników. Polewę wylej na schłodzony sernik na zimno czekoladowy. Wstaw do lodówki.

Sernik na zimno w nowoczesnej odsłonie

Sernik na zimno czekoladowy możesz przygotować w nieco bardziej nowoczesnym stylu. Zamiast twarogu wystarczy użyć… serka mascarpone.

Składniki na masę serową:

  • 500 g schłodzonego sera mascarpone,
  • 300 ml kremówki 36%,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 300 g gorzkiej czekolady, np. E. Wedel Czekolada Gorzka Klasyczna 64%,
  • 400 g malin (mrożonych lub świeżych).

W misie umieść ser mascarpone i wymieszaj go z cukrem pudrem. Dodaj ekstrakt waniliowy. Partiami dodawaj płynną czekoladę (rozpuść ją w kąpieli wodnej), dokładnie mieszając.

Kremówkę ubij na sztywno, a następnie stopniowo dodawaj do masy. Delikatnie wymieszaj. Dodaj maliny.

Masę serową wyłóż na schłodzony spód ciasteczkowy. Wyrównaj. Włóż do lodówki do stężenia – na ok. 6 godzin.

Przed podaniem oprósz kakao lub udekoruj w inny dowolny sposób.

Sernik na zimno czekoladowy to doskonały pomysł na deser – niezależnie od okazji. Możesz przyrządzić go, gdy goście mają zjawić się z wizytą. Bez względu na to, który wariant wybierzesz, z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Przekonaj się  tym już teraz.

Smacznego!