Czekolada ma swoich zwolenników zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Ciasta przygotowane z jej użyciem to doskonała propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne, spotkania ze znajomymi czy zwykły dzień, w trakcie którego najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Jeszcze ciekawszym pomysłem jest połączenie czekolady z masą sernikową.

Miks brownie i sernika to niepowtarzalna propozycja dla osób, które lubią oba te ciasta. Przygotowanie takiego deseru jest niezwykle łatwe, dzięki czemu poradzą sobie z nim nawet osoby niewprawione w pieczeniu.

Jak przygotować wilgotne ciasto czekoladowe z masą sernikową?

Przygotowanie ciasta czekoladowego z masą sernikową jest bardzo proste. Przed połączeniem wymaganych składników warto wyłożyć blachę do pieczenia papierem, dzięki czemu będziesz mógł przelać wymieszane ciasto bezpośrednio do foremki. Krok ten pozwoli także na łatwiejsze wyjmowanie kawałków gotowego deseru.

Składniki:

  • 20 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 500 g sera twarogowego,
  • 40 g budyniu w proszku,
  • 200 g cukru,
  • 130 ml wody,
  • 130 ml oleju,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 220 g mąki,
  • 5 jajek.

Sposób przygotowania:

Ubij jajka z połową przygotowanej porcji cukru, a następnie dodaj olej i wodę. Przesiej mąkę, połącz ją z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesyp do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj. Przelej całość do blachy. Zmiksuj twaróg sernikowy z budyniem i pozostałą porcją cukru. Po połączeniu wszystkich składników przełóż masę na wierzch ciasta czekoladowego uprzednio przelanego do foremki. Możesz uformować paski lub rozłożyć mieszankę na powierzchni całej blachy. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Zatopienie masy sernikowej w cieście czekoladowym w nieregularny sposób pozwala na uzyskanie ciekawych wzorów po przekrojeniu wypieku. Dobrym pomysłem jest użycie łyżki do lodów lub rozlanie ciasta w kształty przypominające kratkę. Kwestia ta nie wpłynie na smak deseru, jednak sprawi, że będzie on znacznie bardziej interesujący pod względem wizualnym.

Jak podawać ciasto czekoladowe z masą sernikową?

Ciasto czekoladowe brownie sprawdzi się doskonale jako szybka przekąska do kawy oraz oddzielny deser. To ciekawe połączenie trafi w gusta miłośników sernika w nieco innym wydaniu. Ciasto warto przygotować także w związku z takimi okazjami, jak Boże Narodzenie, urodziny czy imieniny. Wówczas warto udekorować jego górną warstwę orzechami, suszonymi owocami, wiórkami kokosowymi czy innymi dodatkami tego typu.

Ciasto czekoladowe z masą sernikową można również polać polewą. Najlepiej sprawdzi się wariant przygotowany z użyciem gorzkiej czekolady oraz kilku łyżek śmietanki 30% lub mleka. Wystarczy rozpuścić i wymieszać oba składniki w kąpieli wodnej. Taki krok przełamie słodki smak ciasta, przykrywając jasną masę sernikową. Dzięki temu deser stanie się również atrakcyjniejszy pod względem wizualnym. W polewie można zatopić także orzechy czy kandyzowane skórki pomarańczy.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/babeczki-czekoladowe-z-malinami-i-czekolada-w-srodku/