Spodziewasz się gości i chcesz ich poczęstować czymś wyjątkowym, co będzie smakować jak deser z wytwornej cukierni? Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu na długie przygotowania? To ciasto robi się samo! Musisz tylko poświęcić kilkanaście minut na przygotowanie składników i wygospodarować miejsce w lodówce. Zrób je już dziś, a jutro będziesz móc poczęstować nim bliskich. Sprawdź!

 

Ten przepis to doskonała propozycja dla początkujących cukierników i osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Przygotuj potrzebne składniki, załóż fartuszek i do dzieła!

 

Jak zrobić ciasto czekoladowe bez pieczenia?

Aby przygotować szybkie ciasto czekoladowe, sięgnij po blaszkę w rozmiarze 30×30 cm. Wyłóż dno oraz boki folią aluminiową, aby masa nie wypłynęła z foremki.

 

SKŁADNIKI:

  • 750 g herbatników kakaowych.

Krem:

  • 1500 ml mleka,
  • 160 g budyniu śmietankowego,
  • 160 g cukru,
  • 18 g kakao,
  • 270 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 210 g orzechów laskowych.

 

WYKONANIE:

Orzechy laskowe rozsyp na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na 10 minut. Po tym czasie wyjmij formę i przesyp wszystko do czystej szmatki. Poczekaj, aż orzechy wystygną i potrzyj je, aby zdjąć z nich skórkę. Następnie pokrój je na drobne kawałki lub zmiel w malakserze.

Odmierz 1100 ml mleka. Wlej do garnka z grubym dnem i dodaj masło oraz cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż płyn się zagotuje. Następnie sięgnij po osobne naczynie i wsyp do środka budynie wraz z przesianym kakao. Wlej pozostałe mleko i wymieszaj, aby usunąć grudki.

Kiedy płyn będzie gładki, połącz go z gotującym się mlekiem. Wlewaj go powoli cienkim strumieniem i mieszaj trzepaczką w międzyczasie. Gotuj wszystko tak długo, aż powstanie kremowy, gęsty budyń.

Pokrój Czekolady Lekko Gorzkie E.Wedel w drobną kostkę i dodaj je do gorącej masy. Delikatnie wymieszaj, aby słodki składnik się rozpuścił i połączył z pozostałymi elementami. Na koniec wsyp pokrojone lub zmielone orzechy.

Sięgnij po przygotowaną formę. Na jej dnie ułóż jedną warstwę herbatników i przykryj je warstwą kremu. Czynność powtarzaj, aż skończy się krem. Na wierzchu ułóż ciasteczka i włóż blachę do lodówki, aby masa stężała. W tym czasie przygotuj polewę.

 

Jak zrobić polewę do szybkiego ciasta czekoladowego bez pieczenia?

Aksamitna, czekoladowa polewa to doskonały wybór do dekoracji ciast, np. typu brownie. Masa delikatnie lepi się do palców i zachęca do ich oblizywania.

Do przygotowania jej potrzebujesz:

  • 180 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%.

 

Metalową miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Czekolady pokrój na drobne kawałki i wsyp do naczynia. Dodaj również śmietankę i zacznij powoli mieszać. Pod wpływem temperatury czekolada się rozpuści i stworzy ze śmietanką aksamitną polewę. Kiedy masa będzie gładka i lśniąca, zdejmij ją znad wody i odstaw, aby osiągnęła temperaturę pokojową.

Letnią polewę wylej na przygotowane ciasto i szeroką częścią noża delikatnie wyrównaj. Następnie wstaw deser z powrotem do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu herbatniki zmiękną i smaki doskonale się połączą, przez co ciasto czekoladowe będzie smakować doskonale, a Ty z rozkoszy będziesz oblizywać wargi i palce.

 

Ciasto czekoladowe bez pieczenia doskonale smakuje w połączeniu ze świeżymi owocami, bitą śmietaną i aromatyczną kawą. Wypróbuj ten deser i rozpieść swoje zmysły już dziś!