Skip to content

Sushi


Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Ryż dokładnie wypłukujemy i odsączamy. Odsączony ryż zalewamy zimną wodą w proporcji jedna szklanka ryżu i jedna szklanka wody. Ryż gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 min. Odstawiam na 10-15 min nie zdejmując pokrywki, tak aby ryż mógł pochłonąć cała wodę.
  2. Do ugotowanego i przestygniętego ryżu dodajemy trzy łyżki sosu do ryżu. Następnie mieszamy drewniana łyżką.
  3. Kroimy w paski awokado, ogórka, paprykę i łososia.
  4. Kładziemy listek nori na środek maty bambusowej. Nakładamy na niego cienką warstwę przestygniętego ryżu pozostawiając na brzegach niewielki margines.
  5. W przedniej części układamy składniki wedle uznania jakie użyjemy. Rulon zwijamy tak aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku a mata pozostała na zewnątrz. Kroimy na sześć równych części .
  6. Podajemy z sosem sojowym.

 

 

Published inDania głównePrzepisyPrzystawki

2 komentarze

  1. gal aninim gal aninim

    A może być ikra z okonia?

    • Mateusz Matyjaszek Mateusz Matyjaszek

      Nigdy nie próbowałem, ale sądzę że nie ma problemu żeby ją użyć

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress