Krem czekoladowy to klasyczny element ciast i tortów. Ciemny, rozpływający się w ustach, o smaku, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Tymczasem, co niektórym może wydać się nietypowe, możemy także skorzystać z czekolady białej, by stworzyć krem, który na przykład doskonale sprawdzi się nie tylko jako wykończenie ciasta marchewkowego, ale także jako… krem na kanapkę. Poznaj dwa przepisy tak różne, jak to tylko możliwe.

 

Skąd się wzięła biała czekolada?

 

Biała czekolada jest chyba najrzadziej wykorzystywana ze wszystkich rodzajów czekolad. Białą czekoladę, mówiąc najprościej, wytwarza się z masła kakaowego, które pozyskuje się z ziaren kakaowych, używanych do produkcji każdego rodzaju czekolady. Jej zmysłowa kremowa konsystencja sprawia, że biała czekolada idealnie komponuje się z lodami. Ale nie tylko. Jest to też częsty składnik deserów. Zwykle w formie masy z białej czekolady. Co ciekawe, smak nowo odkrytej czekolady ruby z ziaren ruby o różowym kolorze jest bardzo podobny do smaku właśnie czekolady białej, choć skład jest odmienny.

 

Podstawowe składniki na masę z białej czekolady

 

Przed Wami dwa przepisy na białą czekoladę w kremie, które zapewne zostaną z Wami na dłużej. Do pierwszego, naszego ulubionego, musicie użyć:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 160 g białej czekolady E.Wedel.

Proste i mało skomplikowane składniki, ale bogaty smak, który krem zawdzięcza białej czekoladzie. Z kolei drugi przepis, za którym też przepadamy, to swoista wariacja na temat masy z białej czekolady.

  • awokado 2 szt. (300 g);
  • mleko sojowe 3/4 szklanki;
  • mleko w proszku odtłuszczone 100 g;
  • biała czekolada E.Wedel 1 tabliczka (100 g);
  • orzechy nerkowca bez soli 70 g;
  • migdały 50 g;
  • sezam 3 łyżki.

 

Prosta masa z białej czekolady

 

Uniwersalna i możliwa do wykorzystania nie tylko w ciastach, ale i jako samodzielny deser. Jej prosty, krótki skład sprawia, że przepis jest równie banalny. Na początek trzeba wlać śmietanę do garnuszka i dodać do niej połamaną (najlepiej drobno!) czekoladę białą. Następnie podgrzać, ale delikatnie mieszać przez cały czas. Uważać, by nie doszło do przegrzania masy. Nigdy nie doprowadzać do wrzenia! To zepsułoby cały przepis. W momencie gdy biała czekolada się rozpuści, garnek należy zdjąć z palnika i przykryć folią po lekkim przestudzeniu. Teraz czas na odstawienie, aby krem osiągnął temperaturę pokojową. Gdy ostygnie, wkładamy krem do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki trzeba zacząć miksować masę aż do uzyskania konsystencji kremu. I… gotowe!

 

Krem inny niż wszystkie – masa z białej czekolady

 

Teraz czas na przepis niezwykły. Czegoś takiego na pewno jeszcze nigdy nie jedliście! W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę w mleku. Dokładnie mieszamy i po rozpuszczeniu odstawiamy na bok. Awokado obieramy, usuwamy pestki i kroimy. W miseczce mieszamy je z mlekiem sojowym, mlekiem w proszku, posiekanymi orzechami nerkowca, migdałami i sezamem. Do całości wlewamy czekoladę i miksujemy blenderem na gładką masę.

Wybierz swój przepis na masę z białej czekolady, albo skorzystaj z obu.