Skip to content

Racuchy

Racuchy drożdżowe 

– 3 szklanki mąki pszennej

– 2 szklanki ciepłego mleka

– 40 g drożdży

– 1/2 łyżeczki soli

– 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

1. Drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.

2. Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać.

3. Przygotowując rozczyn do kubka dodać drożdże, dodać cukier, 1/2 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżeczki mąki. Wymieszać na gładką masę i odstawić na ok. 10 minut aż rozczyn zacznie rosnąć.

4. Wlać do mąki rozczyn z drożdży oraz resztę ciepłego mleka i stopniowo mieszając aż do połączenia składników.

5. Do ciasta wtłaczamy powietrze. Wyrabiać tak przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia ciasta.

6. Patelnie rozgrzać i nalać oleju, moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię (tak robimy przy każdym nabieraniem porcji ciasta).

7. Smażyć je przez około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu aż placuszki nabiorą rumieńców . Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

8. Usmażyć kolejną partię placków dodając więcej tłuszczu na patelnię.

9. Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe. 

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Published inCiasta i słodkościPrzepisyuncatergorized

One Comment

  1. ada ada

    Trochę człowiek traci ochotę jak pomyśli ile to ma kalorii 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress