Masz ochotę na słodkie co nieco do herbaty lub chcesz uraczyć znajomych atrakcyjnym wypiekiem? Przygotuj ciasto czekoladowo-bakaliowe o intensywnym smaku ciemnego kakao i z dodatkiem chrupiących orzechów oraz słodkich rodzynek. Wypróbuj nasz przepis i poznaj smak prostego, ale niebanalnego deseru.

Ciasta czekoladowe od dawna są uważane za wyjątkowe ze względu na to, że nawet niewielki kawałek tego smakołyku może zdecydowanie poprawić nastrój. Uzupełniając np. gorzkie kakao orzechami i rodzynkami, wzbogacasz wypiek o dodatkowe walory smakowe. Taka kompozycja łączy cechy ciasta codziennego z atutami tego wykwintnego, godnego wyszukanej kolacji czy uroczystego obiadu.

Jak przygotować ciasto czekoladowe z bakaliami?

Wykonanie tego ciasta nie jest trudne, jednak wymaga sporo pracy. Przede wszystkim musisz przygotować bakalie, gdyż gotowe mieszanki sklepowe nie zawsze są dobrze oczyszczone i rozdrobnione. Ponadto ich skład może różnić się od tego, który preferujesz. Pracę zacznij od odmierzenia odpowiednich ilości składników.

Składniki na ciasto czekoladowo-bakaliowe

(proporcje na dużą keksówkę lub tortownicę o średnicy 22 cm)

  • 350 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 100 ml szklanki mleka,
  • 150 g miękkiego masła,
  • cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 szklanka pokrojonej czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 2 szklanki mieszanych bakalii (orzechy, daktyle, rodzynki itp.).

Jak przygotować ciasto czekoladowo-bakaliowe?

Zanim przystąpisz do przygotowania ciasta, naszykuj odpowiednią foremkę – keksówkę lub tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub natłuść i oprósz mąką. Rozgrzej też piekarnik do temperatury 180⁰C i przygotuj wszystkie składniki.

Ciasto ucierane nie lubi oczekiwania, dlatego przed przystąpieniem do jego wykonania przebierz i posiekaj bakalie. Rodzynki sparz wrzątkiem i odsącz na sicie, a następnie obtocz je w mące. Dzięki temu nie będą opadały na dno foremki. Wymieszaj też w naczyniu suche składniki – mąkę, sól, cynamon i kakao.

Ucieranie ciasta

Potrzebujesz odpowiedniego naczynia oraz miksera. W misce umieść masło, a następnie utrzyj je na jednolitą masę. Dodaj cukier i kawę rozpuszczalną, miksując do połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Stopniowo wbijaj do masy po jednym jajku. Kiedy ciasto będzie jednolite, dosypuj po łyżce połowę suchych składników, a następnie wlej mleko. Zmniejsz obroty miksera do minimum i wsyp resztę mąki z kakao, mieszając już tylko do połączenia masy.

Ostatnią czynnością, jaką musisz wykonać, jest dodanie bakalii. Po ich wsypaniu wymieszaj całość z pomocą łyżki i przełóż do foremki.

Pieczenie i dekorowanie

Ciasto piecz około 50 minut w temperaturze 180⁰C. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Powinien być suchy.

Ciasto wyjmij z formy dopiero po lekkim przestudzeniu. Dodatkowo możesz je posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę z czekolady (sprawdzi się do tego np. czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel) i 50 ml śmietanki 30% rozpuszczonych w kąpieli wodnej. Smacznego!