Przed Tobą przepis na bardzo aromatyczne, mokre i intensywne w smaku brownie, które wykonasz tylko przy użyciu 5 składników. Z pewnością masz je w domu, a jeśli nie to bez problemu kupisz je w sklepie za rogiem. To idealne ciasto do popołudniowej kawy, gdy masz ochotę na coś słodkiego oraz jako poczęstunek dla niespodziewanych gości. Przygotowanie razem z pieczeniem zajmie Ci maksymalnie 30 minut! Sprawdź!

 

Uważasz, że nie umiesz piec ciast? A może nie lubisz tego robić, dlatego, że jest to czasochłonne zajęcie? Brownie to idealne rozwiązanie Twoich problemów. To ciasto może przygotować każdy – nawet najbardziej początkujący piekarz, a jego wykonanie zajmie Ci maksymalnie 10 minut. Ciasto czekoladowe brownie – brzmi fantastycznie prawda? Zakasaj rękawy i ruszaj do kuchni!

 

Przepis na brownie z 5 składników

Przed przystąpieniem do wykonywania tego ciasta przygotuj keksówkę o długości 20-25 cm i rozgrzej piekarnik do 180°C.

 

Składniki na ciasto:

  • 150 g czekolady lekko gorzkiej 50% E. Wedel,
  • 150 g masła 82%,
  • 100 g cukru,
  • 3 jajka rozmiar M,
  • 75 g mąki,
  • Opcjonalnie: szczypta soli.

Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Masło umieść w rondlu i gdy zacznie się delikatnie rozpuszczać, dodaj pokrojoną czekoladę. Następnie na małej mocy palnika podgrzewaj zawartość naczynia do całkowitego rozpuszczenia się składników. Gdy masa będzie płynna, wyłącz palnik i pozostaw do wystygnięcia.

Do wysokiej misy wbij jajka i za pomocą miksera utrzyj je na puszystą masę. Podczas ucierania stopniowo dodawaj cukier i kontynuuj miksowanie, aż całkowicie się rozpuści, a masa podwoi swoją objętość. Do ubitych jajek wlej powoli rozpuszczoną czekoladę i cały czas mieszaj. Na koniec przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj całość łyżką do połączenia się składników.

 

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Pozostaw zapas papieru na bokach, aby łatwiej Ci było później wyciągnąć ciasto z formy. Do przygotowanej foremki przelej ciasto i wyrównaj wierzch łyżką. Piecz w piecu rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Jeśli wolisz mokre i zbite ciasto, skróć czas pieczenia do 20 minut. Jednak jeśli chcesz, aby brownie przypominało tradycyjnego murzynka, wydłuż czas do 25 minut.

 

Jak podawać brownie?

Brownie jest pyszne solo, jednak możesz podkręcić smak czekolady i sięgnąć po… czekoladową polewę. Szybko przygotujesz ją z tych składników:

  • 150 g masła 82%,
  • 75 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 150 g cukru pudru,
  • 6 łyżek mleka.

Masło roztop w rondelku, a następnie dodaj przesiane kakao, cukier puder oraz mleko. Składniki połącz za pomocą trzepaczki i podgrzewaj do momentu, aż się połączą. Jeśli polewa byłaby zbyt gęsta, dodaj kolejną łyżkę mleka.

Pamiętaj o tym, żeby nie gotować polewy, bo oddzieli się tłuszcz. Jednak nawet jeśli tak się stało, możesz jeszcze uratować polewę. Wystarczy, że wyłączysz palnik, dodasz do zawartości odrobinę bardzo zimnego mleka i energicznie wymieszasz.

 

Ciasto najłatwiej udekorować ciepłą polewą. Wylej masę na wypiek i wstaw ciasto do lodówki, aby polewa szybko stężała. Tak przygotowane ciasto przechowuj w szczelnym zamknięciu, aby zapobiec wysychaniu.

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/