Poszukujesz wyjątkowego i sprawdzonego przepisu na eklerki czekoladowe? Ciasto nie jest łatwe do zrobienia, dlatego improwizacja nie wchodzi w grę. Chętnie pomożemy Ci znaleźć idealny sposób na przygotowanie tego wyśmienitego deseru. Ponieważ mówimy o wyjątkowym cieście, warto zaznaczyć, jak ważną rolę odgrywają w nim dobrej jakości składniki. Tajemnicą pozostają ich proporcje.

Lubisz ciasta z duszą? Takie, które mają swoją historię i cieszą się europejską sławą? Eklerki czekoladowe pochodzą z Francji, gdzie powstały w XIX wieku. Prawdopodobnie wynalazł je najsłynniejszy wówczas szef kuchni, a zarazem wybitny cukiernik, Antonin Care’me. Jego ciastka ekspresowo zdobyły na całym świecie fanów, którzy szybko zaczęli komponować własne smaki kremów do nadziewania ptysiów. Tak właśnie powstały eklerki czekoladowe. Nazwa tego wykwintnego deseru pochodzi od francuskiego słowa eklair, co oznacza błyskawicę. To określenie nie jest przypadkowe, ponieważ nasza czekoladowa słodycz ma podłużny kształt i błyskawicznie znika z talerza.

Ciasto

Składniki:

  • 100 ml wody,
  • 50 ml mleka,
  • 75 g masła,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 90 gramów mąki,
  • 3 jajka.

Sposób przygotowania:

Wodę wlać do rondelka. Dodać mleko i masło. Ustawić na kuchence i podgrzewać na wolnym ogniu. Gdy składniki się połączą, posolić je i posłodzić. Wsypać przesianą przez sitko mąkę, wymieszać, aby nie zostały grudki. Masa powinna być szklista i jednolita – wtedy umieszczamy ją w misce, wbijamy jajka i miksujemy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach. Wstawiamy na około 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie kontrolujemy stopień wypieczenia i po wystudzeniu przekrawamy je na pół.

Krem czekoladowy

Składniki:

  • 250 gramów serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki słodkiej 36%,
  • 2 żółtka,
  • 100 gramów czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła (nie margaryny!). Wystudzoną masę wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone. W drugiej misce ubić śmietankę na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać powstałe w ten sposób masy aż do połączenia się składników. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Polewa

Składniki:

  • 100 gramów czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Postępować, jak wcześniej — rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.

Przygotowanie eklerek czekoladowych:

Zimny krem przełożyć do szprycy cukierniczej i napełnić nim eklerki. Udekorować polewą czekoladową, którą dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem.

Możesz pójść o krok dalej i  podawać eklerki czekoladowe udekorowane malinami oraz posypane czekoladą E.Wedel startą na tarce. Pamiętaj, że sposób podania jest równie ważny, jak smak przyrządzonego deseru. Choć potrzebujesz nieco czasu, aby przyrządzić ciastka zgodnie z recepturą, to zapewniamy, że warto włożyć w nie więcej wysiłku. Efekty zaskoczą Ciebie i Twoich bliskich — szykuj się na prośby o dokładkę!