Na udane przyjęcie składa się kilka elementów. Oprócz odpowiednio dobranego towarzystwa, warto skupić się także na zapewnieniu przekąsek, które zachwycą wszystkich gości. Wówczas impreza na pewno pozostanie w pamięci zaproszonych osób, a Twoi znajomi nie będą narzekali na głód!

Niektóre desery sprawdzają się podczas dowolnych okazji. Jedną z takich uniwersalnych propozycji jest brownie. To wyjątkowe ciasto czekoladowe można połączyć z kremem o tym samym smaku. Taki deser stanowi idealną alternatywę dla klasycznego tortu na przyjęcia urodzinowe.

Jak przygotować brownie na przyjęcie?

Brownie to niezwykle uniwersalny deser, który kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jego przygotowanie jest wyjątkowo proste. Brownie warto przełożyć słodkim kremem z dodatkiem kakao, który sprawi, że ciasto będzie bardziej maślane i z powodzeniem zastąpi tort.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 250 g cukru,
  • 10 g sody oczyszczonej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 5 ml ekstraktu z wanilii,
  • 125 ml oleju roślinnego,
  • 250 ml zaparzonej kawy,
  • 250 ml maślanki,
  • 2,5 g soli.

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao przez sitko. W osobnej misce zmiksuj olej, maślankę, wanilię, jajka oraz cukier. Po wymieszaniu dodaj przesiane składniki i sól. Mieszaj do dokładnego połączenia całości. Powoli dodawaj gorącą kawę. Po uzyskaniu jednolitej masy przelej ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 min.

Składniki na krem krem czekoladowy:

  • 2,5 tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 5 g kawy rozpuszczalnej,
  • 70 ml wody,
  • 15 ml rumu,
  • 2 jajka,
  • 15 g cukru,
  • 250 ml słodkiej śmietanki,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania kremu:

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj kawę, wodę i rum. Ubij żółtka z połową przygotowanego cukru, a następnie połącz z masą czekoladową. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Ubij białka z pozostałą częścią cukru. Dodaj do reszty składników. Ubij kremówkę, a następnie połącz z przygotowaną masą. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników odstaw całość do lekkiego stężenia w lodówce.

Po upieczeniu ciasta odczekaj do jego ostygnięcia. Następnie przekrój je na pół i przełóż przygotowanym kremem czekoladowym.

Jak zmodyfikować przepis na brownie na przyjęcie?

Ciasto czekoladowe na przyjęcie można także modyfikować zgodnie z własnymi potrzebami. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego polewy. Do jej przygotowania potrzebne jest kilka łyżek mleka oraz tabliczka czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej. Po wymieszaniu składników można oblać nimi gotowe ciasto przełożone kremem, a całość zastygnie w ciągu paru minut.

Z czekoladą idealnie komponują się również kwaśne owoce. Pod warstwą kremu można rozprowadzić dżem porzeczkowy, śliwkowy czy wiśniowy. Doskonale sprawdzą się także bakalie położone na wierzch i zatopione w polewie. Ciasto czekoladowe pełniące funkcje tortu warto udekorować również świeczkami lub kolorowymi lukrami.