Suflet czekoladowy to deser, który zachwyca swoim smakiem. Podawany na ciepło, stanowi prawdziwą przyjemność dla podniebienia. Wcale jednak nie musisz poszukiwać kawiarni, która zaserwuje ten deser. Mając dobry przepis na suflet czekoladowy, przyrządzisz go w domowym zaciszu. Sprawdź jak.

Suflet czekoladowy z płynnym środkiem to deser uwielbiany na całym świecie. W czym tkwi jego fenomen? Delikatne jak jedwab i jednocześnie lekko podpieczone ciasto skrywa w sobie czekoladową płynną niespodziankę. Rozpływa się w ustach, pozostawiając przyjemną słodycz.

Suflet czekoladowy – przepis podstawowy

Pierwsze próby przygotowania tego deseru mogą zakończyć się fiaskiem. Nie poddawaj się jednak, ponieważ suflet czekoladowy charakteryzuje się średnim stopniem trudności. Gdy dojdziesz do wprawy, uda Ci się uzyskać zamierzony efekt – podpieczone ciasto na zewnątrz i płynny środek.

Składniki (4 porcje):

  • 120 g masła,
  • 120 g gorzkiej czekolady,
  • 120 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 50 g mąki pszennej.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180oC.

Jajka sparz wrzątkiem i osusz. Masło pokrój na kawałki i umieść je w rondelku. Dodaj połamaną na czekoladę i podgrzej. Mieszaj aż masa stanie się gładka i jednolita.

W misce ubij jajka z cukrem – do momentu, w którym się spienią. Stopniowo wlewaj masę czekoladową, ciągle mieszając. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Kokilki o średnicy 7 cm wypełnij masą – niemal po same brzegi. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyjmij deser i podawaj od razu. Suflet czekoladowy z płynnym środkiem musi być ciepły.

Suflet czekoladowy z białą czekoladą

Ten sam deser możesz przygotować w wersji z białą czekoladą. Jeśli chodzi o ten suflet czekoladowy, przepis wystarczy tylko lekko zmodyfikować.

Składniki (4 porcje):

  • 120 g masła,
  • 120 g gorzkiej czekolady,
  • 120 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 4 kostki białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Postępuj zgodnie z przepisem podstawowym. Pokrojone w kostkę masło rozpuść w rondelku, dodając kawałki czekolady. Jajka ubij z cukrem na gładką masę. Wlewaj do nich masę czekoladową – stopniowo. Dodaj mąkę i cynamon, a następnie delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę przelej do kokilek – niemal do pełna. Na środku każdego naczynia umieść po kostce białek czekolady. Palcem popchnij ją delikatnie, aby znalazła się wewnątrz masy.

Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Suflet czekoladowy podawaj od razu – z lodami lub musem owocowym.

Wypróbuj obie wersje tego deseru i sprawdź, która lepiej odpowiada oczekiwaniom Twoich kubków smakowych.