Masz ochotę na szybki deser – taki, który będzie można przygotować bez pieczenia i jednocześnie dostarczy mnóstwo czekoladowego smaku? Poznaj przepis na czekoladowy sernik na zimno, którego przygotowanie (poza czasem oczekiwania) nie pochłonie kilku godzin. Gwarantuję, że jego smak pozytywnie Cię zaskoczy.

Czekoladowy sernik na zimno przyrządza się szybko – szczególnie, jeśli korzystasz z serków homogenizowanych. Dodając do nich dobrej jakości czekoladę mleczną lub gorzką – według uznania, otrzymujesz deser wyśmienity.

Jak przygotować czekoladowy sernik na zimno?

Zacznij od zaopatrzenia się w niezbędne produkty – bez problemu są one dostępne w każdym sklepie spożywczym, nawet tym osiedlowym.

Będziesz potrzebować:

  • 180 g ciastek pełnoziarnistych lub innych zbożowych
  • 30 g roztopionego masła
  • 750 g serka homogenizowanego (waniliowego lub naturalnego)
  • 250 ml śmietany kremówki 36% (opcjonalnie może być 30%)
  • 200 g czekolady mlecznej E.Wedel
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 30 g żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru.

Przygotowanie:

  • Ciastka i masło umieść w malakserze, a następnie zmiksuj do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
  • Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp masę i ugnieć ją w dno formy. Wstaw do lodówki.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, a następnie dodawaj do niej serek homogenizowany (powinien mieć temperaturę pokojową), kakao oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  • Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i odstaw do napęcznienia. Postaw na palniku i chwilę podgrzewaj do rozpuszczenia się żelatyny. Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia.
  • Do ciepłej żelatyny dodaj niewielką ilość masy serowej i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj 2-3 porcje masy serowej i mieszaj – tak, aby nie powstały grudki.
  • Dodaj pozostałą część sera i dokładnie wymieszaj.
  • Masę serową wyłóż na spód ciasteczkowy i wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin – do stężenia.

Jak udekorować czekoladowy sernik na zimno?

Najpopularniejszym sposobem dekoracji czekoladowego sernika na zimno jest galaretka. Możesz jednak zmienić koncepcję, decydując się na przygotowanie polewy czekoladowej.

1 tabliczkę dobrej jakości czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Pamiętaj jednak o tym, aby:

  • połamaną czekoladę umieścić w suchej misce
  • dno miski z czekoladą nie dotykało powierzchni wody
  • nie doprowadzać wody do wrzenia
  • nie mieszać szpatułką czekolady w celu przyspieszenia jej rozpuszczenia.

Odstaw do całkowitego wystudzenia. Czekoladowy sernik na zimno polej czekoladą dopiero wtedy, gdy polewa będzie wystudzona. Ponownie wstaw do lodówki.

Jeśli chcesz, spód z ciasteczek możesz zastąpić biszkoptem. Jednak w tej pierwszej wersji przygotowanie sernika zajmie mniej czasu.