Jesteś szczęśliwym posiadaczem gofrownicy? Doskonale, ponieważ teraz przed Tobą otwierają się zupełnie nowe możliwości kulinarne. Ten słodki przysmak doczekał się już licznych modyfikacji, a nawet serwowany jest w wersji wytrawnej. Dzisiaj jednak proponujemy Ci powrót do korzeni i wykonanie klasycznego wypieku z nutą zaskoczenia. Sprawdź przepis na pyszne gofry czekoladowe z dodatkami.

W czym tkwi sekret pysznych gofrów? Każdy zgodnie twierdzi, że ogromne znaczenie ma dobry sprzęt kuchenny do ich wypiekania oraz składniki w idealnych proporcjach. Nasza wersja gofrów czekoladowych z dodatkami na pewno wzbudzi zachwyt wszystkich wielbicieli słodkich przysmaków.

Co będzie potrzebne do ich przygotowania?

  • 2 jajka — białka oddzielone od żółtek,
  • 350 gramów mleka,
  • 230 gramów mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany,
  • 50 gramów oleju,
  • 15 gramów cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • ulubione dodatki — bita śmietana, dżem, cukier puder, owoce świeże lub w syropie.

Uwaga! Zadbaj o to, żeby składniki, które wykorzystujesz do wykonania gofrów czekoladowych były dobrej jakości. Tylko starannie wyselekcjonowane produkty mogą wydobyć głębię smaku z tego deseru, który chrupie i rozpływa się w ustach.

Jak przyrządzić ciasto na gofry?

Przede wszystkim zacznij od dokładnego oddzielenia białek i żółtek. Biała umieść w suchym naczyniu i ubijaj do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Pozostałe składniki wymieszaj w misce — mąkę przesiej przez sitko, aby pozbyć się grudek. Następnie połącz je z pianą ostrożnie mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.

Przygotowanie i serwowanie gofrów

Zacznij od rozgrzania gofrownicy. Kiedy będzie gotowa do pracy i osiągnie odpowiednią temperaturę, prawdopodobnie poinformuje Cię o tym dioda na obudowie. Nakładaj łyżką porcje ciasta i wypiekaj, aż uzyskają piękny brązowy kolor. Zdejmuj i po lekkim ostudzeniu zacznij przyozdabiać. Możesz zaczekać aż przestygną – dzięki temu będziesz mieć pewność, że posypka z cukru pudru czy dodatek bitej śmietany utrzyma się i nie zważy.

W czym tkwi fenomen gofrów?

Odpowiedź na to pytanie jest oczywista, jak tylko poznasz wyśmienity smak gofrów czekoladowych. Już pierwszy kęs przywoła miłe wakacyjne wspomnienia, ponieważ ten deser nierozerwalnie kojarzy się właśnie z budkami zlokalizowanymi na nadmorskich czy podgórskich deptakach. Poczuj się jak na urlopie!

Fenomen gofrów znany jest od setek lat. Pierwsze tego typu wafle wypiekano w Belgii i trzeba przyznać tamtejszym cukiernikom, że ich wyobraźnia nie znała granic! Oblane karmelem, bogato zdobione truskawkami, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Gofry czekoladowe to tylko jedna z opcji, ale bazując na podstawowym przepisie można przyrządzić je na wiele różnych sposobów. Klasyczna receptura ma swoje korzenie w XVII wieku i wywodzi się z Liege — szef kuchni, który gotował dla biskupów wpadł na pomysł nowego deseru, który miał wprowadzić urozmaicenie do jadłospisu jego przełożonego. Wafle spotkały się ze sporym entuzjazmem. Trwa on aż do dzisiaj.