Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na śniadanie idealne: omlet czekoladowy! Co może być lepsze od smażonych jajek? Oczywiście, że czekolada! A najlepiej te dwa składniki połączone w jedno. Jeśli dodasz do tego sezonowe owoce, bitą śmietanę oraz sos czekoladowy to przyrządzisz danie mistrzów! Rozpocznij dzień od takiego posiłku, a żadne wyzwania nie będą Ci straszne!

 

Tajemnica dobrego omletu czekoladowego tkwi w dobrej jakości jajkach. Najlepiej, jeśli użyjesz prawdziwych jaj od szczęśliwych wiejskich kur. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, to wybierz jajka ekologiczne od kur z wolnego wybiegu. Gwarantujemy, że poczujesz różnicę w smaku!

 

Jak przyrządzić omlet czekoladowy?

Omlet to bardzo proste danie. Jednak z jego wykonaniem nie należy się spieszyć. W innym przypadku ciasto straci swoją puszystość i będzie jak każdy inny placek… a tego nie chcemy!

 

Składniki na omlet czekoladowy:

  • 2 jajka ekologiczne,
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 3 łyżki mleka 3,2%.

 

Przygotowanie:

  1. Żółtka jaj oddziel od białek.
  2. Na najwyższych obrotach miksera ubij białka na puszystą pianę.
  3. Do miski przesiej mąkę pszenną tortową oraz kakao.
  4. Dodaj do suchych składników żółtka i mleko.
  5. Wymieszaj wszystko widelcem lub trzepaczką.
  6. Powoli dodawaj do ciasta pianę z białek. Nie miksuj zawartości! Wykonaj kilka powolnych ruchów łyżką – tak, żeby połączyła się z ciastem. Nie mieszaj zbyt długo, aby ubite białka nie straciły swojej puszystości.
  7. Rozgrzej płaską patelnię. Najlepiej sprawdzi się naczynie dedykowane do smażenia naleśników.
  8. Na środek wylej kilka kropli oleju roślinnego. Jeśli korzystasz z patelni z powłoką nieprzywierającą, pomiń ten krok.
  9. Wylej ciasto i delikatnie rozprowadź, aby stworzyć idealny okrąg.
  10. Przykryj omlet dużą przykrywką.
  11. Pozostaw na średnim ogniu na kilka minut. Po tym czasie odkryj ciasto i przewróć na drugą stronę, ale tylko na chwilkę.
  12. Po ścięciu się ciasta zsuń omlet na talerz.

 

Polewa czekoladowa

Omlet czekoladowy wymaga specjalnej oprawy. Jednak same owoce (choć pyszne) nie wystarczą. Aby naprawdę dobrze rozpocząć dzień, sięgnij po sprawdzony przepis na sos czekoladowy!

 

Składniki na sos czekoladowy:

  • tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 1,5 szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka miodu,
  • ½ szklanki cukru trzcinowego (jeśli sos będzie zbyt gorzki, dodaj więcej).

 

Przygotowanie sosu do omletów czekoladowych:

Do rondla wlej wodę i dodaj miód, cukier i kakao. Podgrzewaj zawartość, cały czas mieszając. Kiedy sos się zagotuje, dodaj do niego pokrojoną drobno czekoladę. Trzepaczką wymieszaj zawartość, aby nie powstały grudki i cała czekolada się rozpuściła. Nie gotuj ponownie. Przelej sos do sosjerki i pozostaw do wystygnięcia. W miarę upływu czasu polewa będzie gęstnieć, jednak nie na tyle, żeby nie dało się jej nałożyć na omlet.

 

Omlet czekoladowy podawaj w towarzystwie owoców – bananów, gruszek, truskawek, malin, jagód lub wiśni. Na wierzch wylej sos czekoladowy i ciesz się pysznym śniadaniem!

Możecie z rodziną zrobić wyzwanie – kto pierwszy zje omlet bez wycierania buzi! To naprawdę zabawne widzieć swoich bliskich z brudną od czekolady brodą. Spróbujcie sami!