Muffinki to deser, który często króluje na stołach podczas rodzinnych imprez. Nic dziwnego – te babeczki są niezwykle urocze, mogą mieć rozmaite dodatki, a do tego idealnie sprawdzają się jako „finger food”. Lubią je także początkujący cukiernicy – ciasto jest wyjątkowo proste do przygotowania i nie można go zepsuć. Wypróbuj ten sprawdzony przepis na muffinki z kawałkami czekolady, a się nie zawiedziesz!

 

Świat poznał muffinki dzięki Stanom Zjednoczonym. To tam babeczki grają pierwsze skrzypce na każdej uroczystości. To również tam spopularyzowano taką formę muffinek – mini ciast. Obecnie piekarze prześcigają się w pomysłach na dekoracje babeczek. Niektóre są naprawdę oszałamiające! Jednak to, co najważniejsze, jest w środku. A najlepsze muffinki to te z… czekoladą!

 

Jak zrobić muffinki z kawałkami czekolady?

Ogromną zaletą muffinek jest to, że do ich przygotowania nie potrzeba skomplikowanych i trudno dostępnych akcesoriów. Aby wypiek się udał, musisz mieć tylko specjalną formę i papierowe papilotki na babeczki. Możesz też wykorzystać silikonowe foremki – są wielorazowe, a muffinki nie przyklejają się do ich ścianek.

 

Składniki na muffinki z kawałkami czekolady

Do przygotowania 18 muffinek z kawałkami czekolady potrzebujesz:

  • 450 gramów mąki pszennej tortowej,
  • 150 gramów cukru trzcinowego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 ml oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 375 ml mleka,
  • półtorej tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel.

 

Przygotowanie ciasta na muffinki z czekoladą

Wszystkie składniki mogą (ale nie muszą) być w temperaturze pokojowej. Przygotuj mikser lub trzepaczkę, dwie miski i wszystkie potrzebne produkty w odpowiedniej ilości.

Aby wykonać muffinki z kawałkami czekolady postępuj według poniższej instrukcji.

  1. Do miski wsyp wszystkie suche składniki – mąkę pszenną tortową, cukier trzcinowy oraz proszek do pieczenia.
  2. Do drugiego naczynia wlej olej roślinny, mleko oraz ekstrakt waniliowy, na końcu dodaj jajka i połącz wszystko za pomocą trzepaczki lub miksera.
  3. Czekoladę lekko gorzką pokrój na równe kostki. Nie podjadaj, bo zabraknie!
  4. Połącz zawartość obu misek. Miksuj do momentu, aż zniknie surowa mąka.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj blachę z formą z papierowymi papilotkami lub silikonowe foremki.
  6. Do każdej foremki nałóż łyżkę ciasta, tak żeby zakryło spód.
  7. Na środku połóż kostkę czekolady.
  8. Przykryj czekoladę kolejną warstwą ciasta. Nie może być go zbyt dużo. Wystarczy ¾ wysokości papilotki.
  9. Wstaw muffinki do piekarnika.
  10. Piecz 25-30 minut.
  11. Wyciągnij babeczki i postaw na kratce do wystygnięcia.

 

Przed wyjęciem muffinek z pieca, można wykonać test suchego patyczka. Jednak pamiętaj o tym, że w środku babeczki jest rozpuszczona czekolada. Dlatego wykałaczka nie będzie czysta ani sucha. Najważniejsze jednak jest to, żeby nie było widać surowego ciasta.

 

Wystudzone babeczki możesz umieścić w papierowych foremkach, wtedy będą prezentować się naprawdę wyjątkowo. Na koniec oprósz muffinki cukrem pudrem – to taka „kropka nad i”!