Muffinki to deser, który często króluje na stołach podczas rodzinnych imprez. Nic dziwnego – te babeczki są niezwykle urocze, mogą mieć rozmaite dodatki, a do tego idealnie sprawdzają się jako „finger food”. Lubią je także początkujący cukiernicy – ciasto jest wyjątkowo proste do przygotowania i nie można go zepsuć. Wypróbuj ten sprawdzony przepis na muffinki z kawałkami czekolady, a się nie zawiedziesz!
Świat poznał muffinki dzięki Stanom Zjednoczonym. To tam babeczki grają pierwsze skrzypce na każdej uroczystości. To również tam spopularyzowano taką formę muffinek – mini ciast. Obecnie piekarze prześcigają się w pomysłach na dekoracje babeczek. Niektóre są naprawdę oszałamiające! Jednak to, co najważniejsze, jest w środku. A najlepsze muffinki to te z… czekoladą!
Jak zrobić muffinki z kawałkami czekolady?
Ogromną zaletą muffinek jest to, że do ich przygotowania nie potrzeba skomplikowanych i trudno dostępnych akcesoriów. Aby wypiek się udał, musisz mieć tylko specjalną formę i papierowe papilotki na babeczki. Możesz też wykorzystać silikonowe foremki – są wielorazowe, a muffinki nie przyklejają się do ich ścianek.
Składniki na muffinki z kawałkami czekolady
Do przygotowania 18 muffinek z kawałkami czekolady potrzebujesz:
- 450 gramów mąki pszennej tortowej,
- 150 gramów cukru trzcinowego,
- 2 jajka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 ml oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 375 ml mleka,
- półtorej tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel.
Przygotowanie ciasta na muffinki z czekoladą
Wszystkie składniki mogą (ale nie muszą) być w temperaturze pokojowej. Przygotuj mikser lub trzepaczkę, dwie miski i wszystkie potrzebne produkty w odpowiedniej ilości.
Aby wykonać muffinki z kawałkami czekolady postępuj według poniższej instrukcji.
- Do miski wsyp wszystkie suche składniki – mąkę pszenną tortową, cukier trzcinowy oraz proszek do pieczenia.
- Do drugiego naczynia wlej olej roślinny, mleko oraz ekstrakt waniliowy, na końcu dodaj jajka i połącz wszystko za pomocą trzepaczki lub miksera.
- Czekoladę lekko gorzką pokrój na równe kostki. Nie podjadaj, bo zabraknie!
- Połącz zawartość obu misek. Miksuj do momentu, aż zniknie surowa mąka.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj blachę z formą z papierowymi papilotkami lub silikonowe foremki.
- Do każdej foremki nałóż łyżkę ciasta, tak żeby zakryło spód.
- Na środku połóż kostkę czekolady.
- Przykryj czekoladę kolejną warstwą ciasta. Nie może być go zbyt dużo. Wystarczy ¾ wysokości papilotki.
- Wstaw muffinki do piekarnika.
- Piecz 25-30 minut.
- Wyciągnij babeczki i postaw na kratce do wystygnięcia.
Przed wyjęciem muffinek z pieca, można wykonać test suchego patyczka. Jednak pamiętaj o tym, że w środku babeczki jest rozpuszczona czekolada. Dlatego wykałaczka nie będzie czysta ani sucha. Najważniejsze jednak jest to, żeby nie było widać surowego ciasta.
Wystudzone babeczki możesz umieścić w papierowych foremkach, wtedy będą prezentować się naprawdę wyjątkowo. Na koniec oprósz muffinki cukrem pudrem – to taka „kropka nad i”!