Keks to tradycyjne wielkanocne danie. Smakuje jednak równie dobrze o każdej porze roku. Dzięki bakaliom ciasto jest wilgotne i pełne smaku. Keks nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych – nawet, jeśli jesteś początkującym piekarzem, z pewnością sobie poradzisz. Co więcej, przygotowuje się go bardzo szybko, a najwięcej czasu zajmuje… pieczenie. Do dzieła!

 

Aby keks się udał, musisz wybrać dobrej jakości bakalie. Możesz skorzystać z gotowych mieszanek do keksu. Jeśli jednak sam chcesz zdecydować, co znajdzie się w Twoim cieście, to skomponuj mieszankę z produktów dostępnych na stoiskach bakaliowych, które znajdziesz w wielu marketach.

 

Przygotowanie keksu z polewą czekoladową

Poniższa ilość składników pozwala na przygotowanie keksu w małej keksówce o rozmiarach 20 cm x 11 cm x 7 cm. Taką foremkę z łatwością kupisz w każdym sklepie z akcesoriami kuchennymi.

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 50 ml mleka 3,2%,
  • 100 g masła 82%,
  • ⅓ szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 jajka rozmiar L,
  • 200 g mieszanki bakaliowej.

 

Wykonanie keksu z polewą czekoladową:

  1. Do dużego naczynia przesiej mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
  2. Do drugiej miski wrzuć masło i cukier. Utrzyj składniki na puszystą, maślaną masę.
  3. Kolejno do masy dodawaj jajka.
  4. Cały czas miksuj.
  5. Po połączeniu się składników mokrych zacznij wsypywać przesiane suche produkty.
  6. Mieszaj w jednym kierunku – inaczej powstanie zakalec.
  7. Na koniec dodaj mleko.
  8. Po tym, jak powstaje jednolita masa, wrzuć bakalie.
  9. Wymieszaj zawartość łyżką.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę natłuść masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy i wstaw do pieca na około godzinę.

 

Polewa czekoladowa

W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, możesz zabrać się za sprzątanie i… przygotowywanie polewy czekoladowej. Aby była gładka i łatwo się nakładała, musisz zadbać o dobrej jakości czekoladę. Możesz sięgnąć po czekoladę lekko gorzką 50 % E.Wedel. Jednak rozważ też użycie czekolady białej E.Wedel. Polewa z niej wygląda jak klasyczny lukier, ale będzie o wiele lepiej smakować!

 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 1 tabliczka czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru.

 

Czekoladę lekko gorzką 50% E.Wedel drobno pokrój. Do miski wlej śmietanki i dodaj cukier puder. Wymieszaj zawartość i wsyp pokrojoną czekoladę. Następnie umieść składniki w mikrofali na kilka minut. Po tym wystarczy tylko wymieszać, aby uzyskać gładki sos.

Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej, możesz rozpuścić czekoladę w tradycyjny sposób, tj. w kąpieli wodnej. W tym celu umieść miskę z produktami nad garnkiem z gotującą się wodą. Czekolada pod wpływem temperatury zacznie się topić. Nie dopuść jednak do zagotowania się zawartości. Najłatwiej dekorować ciasto ciepłą polewą, ponieważ z czasem gęstnieje.

 

Wystudzony keks umieść na kratce. Wylewaj na niego polewę powoli, tak żeby czekolada przykryła całe ciasto. Aby masa zastygła, wystarczy wstawić deser na chwilę do lodówki. Voila! Pyszny keks z polewą czekoladową gotowy!