Pasjonuje Cię pieczenie? Uwielbiasz robić desery, którymi potem zachwycają się Twoi znajomi i rodzina? Poznaj prosty przepis na wyjątkowy ganache czekoladowy, który ma wiele różnych zastosowań w cukiernictwie. Jest to niezwykle prosta receptura, której sekretem jest prawdziwa pyszna gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao. Ganache jest mieszaniną takiej właśnie czekolady oraz słodkiej śmietanki.

Ganache czekoladowy jest znany już od bardzo dawna. Jego produkcją zaczęto zajmować się już w 1850 roku, prawdopodobnie w Szwajcarii lub we Francji. Do dzisiaj cieszy się ogromną popularnością wśród amatorów słodyczy.

Niebiański krem i tynk do tortów

Ganache to wspaniały, niebiańsko aksamitny czekoladowy krem, o niepowtarzalnych walorach smakowych, ale też innych zaletach. Wykorzystywana do jego produkcji czekolada ma bowiem wszechstronne właściwości — poprawia nastrój, dodaje energii i po prostu świetnie smakuje. Wykonany z niej ganache czekoladowy to podstawowy materiał cukierniczy do tynkowania używany przez każdego cukiernika. Wykorzystywany do wykańczania brzegów ciasta, ale też robienia dekoracji, nadzienia czy polewy. Znalazł również zastosowanie w kuchni jako dodatek do naleśników czy gofrów.

Klasyczne ganache czekoladowe można modyfikować na wiele sposobów. np. dodając białą czekoladę.

Ganache z ciemnej czekolady

Składniki:

  • 200g czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 200 gramów słodkiej śmietanki 36%.

Ganache z białej czekolady

Składniki:

  • 300 gramów czekolady białej E.Wedel,
  • 90 gramów słodkiej śmietanki 36%.

Sposób przygotowania:

Dla obydwóch mas sposób przygotowania jest taki sam.

Śmietankę wlej do małego garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu przez kilka minut, Uważaj, aby nie zagotować! Czekoladę pokrusz lub połam na drobne kawałki, dodawaj stopniowo do rondelka ze śmietaną i mieszaj powoli — tak, aby masa nie napowietrzyła się. Czekolada powinna bardzo szybko rozpuścić się w śmietance. Pojawiły się grudki? Spokojnie, masę można uratować, podgrzewając np. w kąpieli wodnej. Ale rób to możliwie jak najkrócej, żeby nie doszło do oddzielenia się tłuszczu od całej masy. Tak powstały ganache czekoladowy odstaw do wystudzenia.

Zastosowanie

Ganache czekoladowy jest powszechnie stosowany w kuchni do wykańczania deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką błyszczącą polewą do babek, tortów, ciast. W temperaturze pokojowej staje się idealny do smarowania wafli czy słodkich bułeczek. Schłodzony można lekko ubić i staje się puszystym kremem. Ma on na celu podkreślić smak wypieku i nadać mu pięknego wyglądu.

Ganache służy również do robienia trufli. Dodając do masy pokruszone orzechy oraz słodkie alkohole czy wanilię można, po wystudzeniu, formować zgrabne kulki. Sam krem świetnie sprawdza się też do serwowania ze świeżymi owocami takimi jak banany, mandarynki, truskawki, maliny.

Ganache czekoladowe obłędnie pachnie, świetnie wygląda i doskonale uzupełnia wypieki i inne desery. Pozwól, aby to z naszego przepisu na stałe zagościło w Twojej kuchni!