Wiśnie i czekolada to klasyczna kombinacja, którą często wykorzystujemy między innymi w lodach i deserach. Te dwa składniki spotykają się niejednokrotnie także w domowych wypiekach. Dziś przedstawiamy sprawdzony przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami, które można także wzbogacić o ulubione bakalie i błyszczącą czekoladową polewę.

Czekoladowe ciasto z wiśniami – lista niezbędnych składników

Lista składników jest dość obszerna, ale wbrew pozorom pyszne czekoladowe ciasto z wiśniami powstaje w dość ekspresowym tempie. Oto, czego potrzebujesz do realizacji przepisu:

  • tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 gramów masła
  • jajko
  • 150 g mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka waniliowego aromatu
  • 200 ml maślanki
  • 300 g wiśni

Co oprócz wiśni? Doskonale sprawdzą się bakalie!

Ten doskonały przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami można modyfikować wedle własnego gustu. Wiśnie nie muszą bowiem stanowić jedynego dodatku. Warto więc wzbogacić wypiek o swoje ulubione bakalie. Do owoców możesz dodać między innymi suszoną żurawinę, suszone śliwki czy rozdrobnione orzechy laskowe lub włoskie. Ciasto będzie świetnie smakowało z polewą, o której przygotowaniu napiszemy na końcu.

Jak przygotować czekoladowe ciasto z wiśniami?

W pierwszej kolejności umieść w misce masło i cukier i ucieraj przy pomocy miksera do powstania puszystej masy. Następnie wbij do naczynia jajko i ucieraj dalej. Czekoladę podziel na mniejsze kostki i poddaj kąpieli wodnej do całkowitego roztopienia, a następnie dodaj do miski i kontynuuj miksowanie. Teraz w naczyniu umieść także maślankę, aromat, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Po wymieszaniu wszystkich składników powstanie gęsta masa. Przelej ją do formy, a na wierzchu umieść wiśnie i pozostałe dodatki. Zanim ciasto się upiecze powinny one opaść nieco niżej, dzięki czemu ich rozłożenie będzie bardziej równomierne.

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza. Czekoladowe ciasto z wiśniami piecze się maksymalnie 50 minut, lecz w międzyczasie warto sprawdzać, czy jest już gotowe, aby zbytnio nie wyschło pod wpływem temperatury i długiego przebywania w rozgrzanym piekarniku. Skorzystaj z tekstu patyczka, lecz pamiętaj że może być on nieco mylący. W przepisie używamy bowiem tabliczki czekolady, której ślady mogą pozostać na patyczku. Jeśli natomiast nie znajdziesz na nim śladów surowego ciasta, wypiek jest gotowy.

Błyszcząca polewa do ciasta

Ostatni element przepisu to przygotowanie polewy do ciasta. W tym celu umieść w rondelku około 100 g masła i podgrzewaj je na małym ogniu dopóki nie stanie się gorące. Zdejmij naczynie z gazu i dodaj podzieloną na kostki tabliczkę czekolady, a następnie intensywnie mieszaj polewę. Jeśli chcesz, aby była ona błyszcząca i pięknie prezentowała się na stole, do mieszanki możesz dodać także odrobinę zalanej wcześniej wrzątkiem żelatyny. Gdy utworzy się jednolita masa, polewę można wylać na wyjęte z piekarnika ciasto.