Jesienne, długie wieczory sprzyjają spotkaniom w gronie najbliższych przyjaciół i rodziny. Szukasz pomysłu na pyszny deser, którym mogłabyś poczęstować swoich gości? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? W takiej sytuacji sięgnij po mięciutkie ciasteczka nadziewane delikatnym musem czekoladowym. Ta propozycja świetnie sprawdzi się także jako poczęstunek dla dzieci. Sprawdź!
Pomyśl przez chwilę: mięciutkie ciasto, które w środku skrywa płynne szczęście – mocno czekoladowy mus, który rozpływa się w Twoich ustach i pieści delikatnie Twoje podniebienie… Brzmi idealnie prawda? Spraw, żeby marzenia stały się rzeczywistością i przygotuj ciastka nadziewane czekoladowym kremem!
Przepis na ciastka nadziewane musem czekoladowym
Do wykonania ciastek potrzebujesz foremek w kształcie np. misia lub innym – ulubionym. Z pewnością znajdziesz coś interesującego w ofercie sklepów z wyposażeniem gastronomicznym. Najlepiej sprawdzą się foremki silikonowe, ponieważ nie wymagają natłuszczania ani wykładania papierem. Ciastko z musem czekoladowym jest na wyciągnięcie ręki!
Składniki na ciastka:
- 150 g masła 82%,
- pół szklanki cukru,
- 3 jajka rozmiar M,
- 130 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 3 łyżki mleka,
- 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E. Wedel.
Aby wypiek się udał, musisz zadbać o to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Do miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu umieść masło i cukier, a następnie utrzyj składniki na puszystą, maślaną masę. Potem zacznij wbijać jajka i miksuj składniki przed dodaniem następnego. Dodaj ekstrakt z wanilii i zamieszaj łyżką. Na koniec dodaj suche składniki i mleko oraz krótko wymieszaj. Do osobnego naczynia przelej połowę przygotowanego ciasta, dodaj do niego 2 łyżki kakao i energicznie wymieszaj.
Do połowy wysokości foremek nalewaj na przemian jasne i ciemne ciasto. Po wlaniu masy możesz ją zamieszać cienkim patyczkiem, aby powstały fantazyjne „esy-floresy”.
Ciastka piecz w piecu rozgrzanym do temperatury 190°C przez 15 minut. Gdy ciastka będą miały złocisty kolor i przejdą test „suchego patyczka”, należy je niezwłocznie wyciągnąć i wystudzić na kratce.
Składniki na mus czekoladowy do nadziewania:
- 200 gramów masła 82%,
- 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 280 ml mleka,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ¾ łyżki mąki pszennej.
Do miski przesiej obie mąki – ziemniaczaną i pszenną, a następnie rozmieszaj je z trzema łyżkami mleka. Pozostałą ilość mleka zagotuj z 2 łyżkami cukru. Do gotującego się mleka dodaj wymieszane mąki i energicznie pomieszaj, aby zapobiec utworzeniu się grudek. Gdy masa przybierze formę gęstego budyniu, wyłącz palnik i wystudź.
Masło ogrzej do temperatury pokojowej, a następnie utrzyj z cukrem i kakao na puszysty krem. Następnie dodaj zimny budyń i zmiksuj wszystko. Mus czekoladowy będzie gotowy, gdy składniki się połączą.
Tak przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego, a następnie nadziewaj każde ciastko odpowiednią porcją musu. Jeśli ciasteczka są duże, można nadziewać w dwóch miejscach, aby maksymalnie wypełnić je smakiem.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bananowo-czekoladowe-brownie-w-wersji-premium/