Tosty francuskie, znane niekiedy w naszym kraju jako chleb w jajku, to niezwykle proste i smaczne śniadanie na słodko. Najlepiej wychodzą z czerstwego chleba, dlatego stanowią też świetny pomysł na jego wykorzystanie. W wersji czekoladowej są tak dekadenckie, że z powodzeniem sprawdzą się również jako deser dla rodziny. Sprawdź nasz przepis na to danie!

Czym są tosty francuskie?

Nie każdy w Polsce wie, czym są tosty francuskie, jednak prawie każdy zna chleb w jajku. Dobra wiadomość jest taka, że to praktycznie to samo danie. Warto jednak zauważyć, że w naszym kraju chleb w jajku często jest spożywany w wersji wytrawnej, natomiast tost francuski to zawsze słodkie danie, podawane najczęściej z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

Ciekawostką jest to, że francuskie tosty tak naprawdę nie są wymysłem Francuzów. Taka nazwa dania („french toast”) funkcjonuje w Ameryce Północnej, jednak nie do końca wiadomo, skąd się wzięła. Jedna z legend głosi, że rozpowszechnił ją człowiek o nazwisku French. Inna, że nazwanie dania w ten sposób jest sprawką kucharzy, którzy chcieli, by wydawało się bardziej wytworne i mogło być sprzedawane drożej.

Najprawdopodobniej jednak przepis przywędrował do Ameryki z Europy, ponieważ smażony chleb – namoczony wcześniej w jajku z odrobiną mleka – przygotowywano już w Cesarstwie Rzymskim. Francuzi swoją wersję tego dania nazywają za to „pain perdu” (dosłownie: „zagubiony chleb”).

Tosty francuskie – z owocami i czekoladą

Podstawowy przepis na tosty francuskie jest bardzo prosty. Wystarczy roztrzepać w misce kilka jajek z odrobiną mleka, namoczyć w miksturze kromki chleba i następnie usmażyć je na oleju lub na maśle. Najlepsze jest czerstwe, białe lub lekko słodkie pieczywo (szczególnie brioszka lub chałka). Już na talerzu posypuje się je cukrem pudrem lub polewa – na modłę anglosaską – syropem klonowym. Danie świetnie smakuje jednak również ze świeżymi owocami lub przygotowanym z nich sosem (a nawet dżemem ze słoika). Poniżej znajdziesz przepis na jeszcze słodszy i jeszcze pyszniejszy wariant – czekoladowe francuskie tosty, które niechybnie podbiją Twoje serce.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżki cukru lub dowolnego zamiennika,
  • 2 jajka,
  • 2 grube kromki pieczywa,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub odrobina cukru wanilinowego,
  • masło do smażenia,
  • do podania: polewa czekoladowa, owoce, cukier puder lub bita śmietana,
  • opcjonalnie: szklanka czekoladowych płatków śniadaniowych.

Przygotowanie:

W szerokiej misce lub głębokim talerzu roztrzep jajka wraz z mlekiem, kakao i cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy. Włóż do naczynia pieczywo, tak by było zanurzone. Po ok. minucie obróć na drugą stronę. Poczekaj kolejną minutę. Upewnij się, że chleb jest dobrze nasiąknięty – powinien „wypić” prawie całą miksturę.

Jeśli chcesz, przygotuj „panierkę” z płatków. Rozkrusz je delikatnie (np. wałkiem w woreczku strunowym lub malakserem) i wsyp do płaskiego naczynia. Obtocz delikatnie w płatkach nasączony chleb.

Smaż na maśle na średnim ogniu, aż wnętrze chleba będzie ścięte, a zewnętrze przyrumienione. Możesz też upiec tosty w piekarniku w temperaturze ok. 180°C przez 15 – 20 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/pieczenie/jak-zrobic-ciasto-francuskie/