Wiosna nadchodzi z całą feerią barw. Zapachy rozkwitających wiśni i jabłoni drażnią nozdrza przywołując miłe wspomnienia. Nie sposób nie zauważyć również pierwszych owoców, czyli pysznych, aromatycznych truskawek. Niezwykle soczyste i pełne smaku doskonale komponują się nie tylko z bitą śmietaną, ale także czekoladą. Przygotuj je z brownie, a z pewnością się nie zawiedziesz. Sprawdź!

 

Słodkie owoce i miękkie czekoladowe ciasto? Przepis na wilgotne brownie z truskawkami, przypadnie do gustu każdemu czekoladoholikowi. To idealny deser na rozpoczęcie lata!

 

Jak zrobić brownie z truskawkami?

Przygotuj blachę 25×30 cm – posmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ustaw piekarnik na 160℃.

 

SKŁADNIKI:

  • 320 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 320 g masła 82%,
  • 5 jajek rozmiar M,
  • 250 g cukru do wypieków,
  • 215 g mąki pszennej,
  • 150 g świeżych truskawek,
  • 180 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel.

 

WYKONANIE:

Czekolady mocno gorzkie pokrój na drobną kostkę. W rondlu roztop masło i dodaj do niego czekoladowe kawałki. Wyłącz palnik i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły w gładki mus. Jeśli czekolada nie chce się rozpuścić, możesz delikatnie podgrzać całość. Jednak pamiętaj, aby nie zagotować masy, żeby nie oddzielił się tłuszcz.

Do osobnego naczynia wbij jajka i dodaj cukier. Zmiksuj składniki na puszystą, jajeczną masę. Powoli wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem i połącz wszystko, aby powstało gładkie ciasto. Następnie delikatnie przesiej mąkę i wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolitą masę.

Tak przygotowane ciasto przelej do formy i delikatnie wygładź zewnętrzną częścią łyżki. Pokrój truskawki w plasterki i poukładaj zachowując jednocentymetrowe odstępy. Na koniec poszatkuj mleczne czekolady na małe kawałki i posyp wierzch ciasta. Tak przygotowany deser wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut.

Brownie może delikatnie urosnąć, jednak nie może być surowe w środku. Aby to sprawdzić, wetknij w nie patyczek – może być delikatnie otulony czekoladą, jednak nie może być na nim surowego ciasta. Nie wydłużaj czasu pieczenia za bardzo, aby brownie nie straciło swojej wyjątkowej konsystencji.

 

Porada: Jeśli czekolada nie chce połączyć się z tłuszczem, możesz dodać jedną łyżkę zimnego mleka i szybko wymieszać.

 

Jak udekorować brownie z truskawkami?

Ten prosty deser zachwyca smakiem i aromatem. Warto zadbać o to, aby także świetnie się prezentował. W tym celu wykorzystaj śmietanowy, lekki krem. Szybko przygotujesz go z:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 16 g cukru pudru.

 

Metalową misę, śmietankę i serek schłodź w lodówce. Wlej składniki do naczynia i dodaj cukier puder. Ubijaj całość przez minutę na wolnych obrotach, a później zwiększ moc miksera i mieszaj tak długo, aż krem będzie sztywny. Masę przechowuj w lodówce, a ciasto udekoruj bezpośrednio przed podaniem. Jeśli wyłożysz ją wcześniej na deser, to będziesz musiał trzymać brownie w chłodnym miejscu. Jednak pod wpływem niskiej temperatury czekolada w cieście stwardnieje, przez co ciasto nie będzie miękkie i elastyczne. Warto o tym pamiętać!

 

Brownie z truskawkami to doskonała propozycja na wiosenny i letni deser. Nie zwlekaj! Sięgnij po aromatyczne owoce i stwórz z nich coś niepowtarzalnego.