Pączki mają swoich zwolenników nie tylko w Polsce, lecz także na całym świecie. Takie wypieki sprawdzają się doskonale w Tłusty Czwartek, ale mogą być także słodką przekąską wybieraną w trakcie innych dni. Co powiesz na pączki w nieco niestandardowej formie, czyli wypełnione musem czekoladowym?

Połączenie puszystego, maślanego ciasta z musem czekoladowym to idealne rozwiązanie dla osób, które kochają kakao. Przygotowanie pączków z takim nadzieniem jest niezwykle proste, a doskonały smak – gwarantowany.

Jak przygotować pączki z musem czekoladowym?

Pączki to klasyczny deser, który pojawia się na polskich stołach już od dziesiątek lat. Ciasto do ich przygotowania można wypełnić dowolnym nadzieniem, od dżemu, przez twaróg, aż po świeże owoce czy nawet czekoladę. Do wypełnienia pączków konieczne jest użycie rękawa cukierniczego i specjalnej rurki.

Składniki na ciasto:

  • 50 g cukru,
  • 70 g masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 g soli,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 30 g alkoholu (najlepiej wódka lub spirytus),
  • 7 g drożdży instant,
  • olej do smażenia.

Składniki na mus czekoladowy:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 200 ml śmietanki 30%.

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło w kąpieli wodnej i zostaw do wystygnięcia. Przesiej mąkę, połącz z drożdżami instant, a następnie dodaj cukier, sól, jajka, mleko i alkohol. Połącz wszystkie składniki poprzez dokładne zagniatanie. Dodaj ostudzone masło i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania gładkiej i miękkiej masy. Przykryj mieszankę czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.

Po odczekaniu tego czasu wyjmij ciasto na blat pokryty cienką warstwą mąki i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Następnie powycinaj kółka za pomocą standardowej szklanki lub specjalnej foremki. Posmaruj je olejem i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejną godzinę.

W tym czasie przygotuj mus czekoladowy. Rozpuść oba rodzaje czekolady w kąpieli wodnej i dodaj śmietankę. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw do lodówki tak, by masa wystygła i nieco stężała.

Po godzinie od wycięcia kółek do garnka wlej olej i rozgrzej go do temperatury około 180°C. Wrzucaj pojedynczo wyrośnięte kawałki ciasta. Wyjmij je dopiero wtedy, gdy uzyskają lekko brązowy kolor charakterystyczny dla pączków. Kontroluj temperaturę oleju tak, by nie była ona za wysoka. Gotowe słodycze przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Gdy pączki ostygną, rozpocznij ich nadziewanie musem czekoladowym za pomocą rękawa cukierniczego i specjalnej rurki. Opcjonalnie możesz pokryć wypieki lukrem lub cukrem pudrem.

Jak ozdobić pączki z musem czekoladowym?

Ciastko z musem czekoladowym to doskonały wybór nawet bez dodatków. Istnieje jednak opcja przyozdobienia pączków za pomocą kandyzowanej skórki pomarańczy, wiórek czekoladowych, kokosowych, lukru czy cukru pudru. Osoby uzdolnione plastycznie mogą także stworzyć oryginalne dekoracje za pomocą lukrów, suszonych owoców czy nawet orzechów, które zgrają się idealnie ze smakiem musu czekoladowego.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/