W tym tekście wskażemy, dlaczego czekoladowy krem do tortu będzie idealnym zwieńczeniem jego smaku, do jakich ciast najbardziej się nadaje i o czym należy pamiętać przy przygotowaniu! Gotowi na obłędne atrakcje smakowe? Zaczynamy!

Każdy krem do tortu ma swoich zwolenników i przeciwników. Są ciasta, w których zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest położenie śmietankowego lub waniliowego dodatku od czekoladowego. Dotyczy to też odwrotnych sytuacji. W tym tekście pokażemy, że obłędnie czekoladowy krem pasuje do wielu tortów. Jakich?

Na jakie ciasta i torty najlepiej nakładać krem czekoladowy?

Krem czekoladowy, wbrew krzywdzącej opinii, nie jest przesłodzony. Dobre przygotowanie takiej warstwy sprawia, że ciasto staje się mniej mdłe i bardziej orzeźwiające. Z tego względu krem czekoladowy sprawdzi się tam, gdzie stosujemy, np. masę kajmakową, słodkie dodatki czy bezę. Możesz też użyć go do okraszenia przepysznych babeczek.

Czekoladowa masa może być też kapitalnym dodatkiem do tortów bazujących na biszkoptach czekoladowych. Dlaczego połączenie czekolady z czekoladą wypada tak idealnie? Otóż każda forma tej słodkości smakuje trochę inaczej. Krem jest aksamitny, delikatny i przypomina chmurkę. Biszkopt czekoladowy jest z kolei miękki i puszysty. W ten sposób dostaniesz połączenie idealne, które warto wykorzystać!

Pamiętaj, że krem czekoladowy nadaje się świetnie do ciast typu brownie. Choć połączenie wielu form czekolady może być słodkie, to kapitalnie przełamiesz je popołudniową kawą. Zwróć uwagę też na to, jak dzieci reagują na torty czekoladowe. Obłędnie smakujące kremy czekoladowe położone na torcie urodzinowym będą dla nich wspaniałym prezentem!

O czym pamiętać robiąc krem czekoladowy?

Stworzenie kremu czekoladowego jest dość proste, jednak musisz pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jakich? Przede wszystkim stosuj wyłącznie sprawdzone, wysokiej jakości produkty, które zwiększą walory smakowe kremu. Co to oznacza? Najlepiej wykorzystaj do kremu czekoladę składającą się z naturalnych składników, takich jak mleko i kakao. W zależności od smaku kremu możesz połączyć (w opracowanych przez siebie proporcjach) czekoladę gorzką i mleczną.

Wybieraj też najlepsze jajka i sprawdzaj ich termin przydatności. Nie łaś się na produkty, których termin przydatności kończy się następnego lub tego samego dnia. Nawet ich obróbka nie uratuje przed niekorzystnym wpływem na smak i jakość tortu. Przegotuj też wodę, której użyjesz do produkcji kremu. Zwróć uwagę na biszkopt, bo nawet obłędnie smaczny krem nie będzie w stanie ukryć jego wad, jeżeli będzie on zakalcowaty.

Stosując te wszystkie zasady, z pewnością zobaczysz wspaniałe efekty w postaci tortu na każdą okazję. Poszukaj przepisów na kremy, które wykonasz samemu. Nie musisz kupować gotowych, chemicznie przerabianych kremów, by zadowolić swoich domowników i gości. Mamy nadzieję, że przy ciastach spędzicie długie i niezapomniane chwile. Życzymy smacznego!