Wśród najbardziej uniwersalnych przepisów na deser, niezastąpione jest ciasto czekoladowe. Sprawdzi się w każdej sytuacji i zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jeżeli zależy Ci na przygotowaniu wykwintnego deseru, wypróbuj przepis na nugatowe brownie. Jest prosty w wykonaniu i nie zajmie Ci dużo czasu. Ponadto nie wymaga skomplikowanych składników, gdyż większość z nich znajdziesz w swojej kuchni.

Naszą propozycją jest brownie urozmaicone nugatem. Dzięki temu zyska ciekawe połączenie smaków i na pewno zachwyci Twoich gości. Takie ciasto będzie doskonałym dodatkiem do kawy, jednak sprawdzi się również na specjalne okazje. Oprócz tego, że obłędnie smakuje, to pięknie wygląda, dlatego może być urozmaiceniem świątecznego stołu.

Nugatowe brownie – co Ci będzie potrzebne?

Do przygotowania ciasta potrzebujesz tylko podstawowych składników i sprzętów kuchennych. W zasadzie niezbędny Ci będzie tylko piekarnik, gdyż masę możesz przygotować ręcznie, bez konieczności używania miksera. Zrobienie i upieczenie brownie nie zajmie Ci więcej niż 1,5 godz., dlatego jest to doskonały wybór na szybki i efektowny deser. Jakie składniki będą Ci potrzebne?

Składniki na ciasto:

  • 6 dużych jajek,
  • 150 g klarowanego lub roztopionego masła,
  • 200 g mąki tortowej,
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 czubate łyżki kakao ciemne z Ghany E.Wedel,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę nugatową:

  • 50 g masy krówkowej,
  • 1 opakowanie budyniu o smaku toffi lub karmelu,
  • Pół szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 1 żółtko.

Do przygotowania ciasta w tych proporcjach będzie Ci potrzebna blacha do pieczenia o wymiarach 30×40. Możesz użyć także wyższej tortownicy wyłożonej papierem.

Sposób przygotowania nugatowego brownie

  1. Do głębokiej miski dodaj białka z jajek, cukier oraz szczyptę soli. Całość ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo dołączaj po jednym żółtku.
  2. Gdy masa będzie zwarta i jednolita, dodaj przesianą mąkę oraz budyń czekoladowy. Kolejno dosypuj proszek do pieczenia i kakao naturalne, cały czas mieszając.
  3. Po połączeniu wszystkich produktów dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste możesz użyć pół szklanki przegotowanej wody.
  4. Tak rozrobioną masę wylej na blachę wyłożoną papierem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.

Sposób przygotowania masy nugatowej:

  1. Wymieszaj ze sobą budyń, pół szklanki mleka oraz żółtko.
  2. Pozostałą część mleka zagotuj i dodaj do niego wcześniej przygotowaną masę. Po zgęstnieniu mieszanki, zdejmij z ognia i stopniowo dodawaj pokruszoną czekoladę oraz masę krówkową. Cały czas energicznie mieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączyły.
  3. Poczekaj chwilę aż masa lekko wystygnie. W tym czasie przygotuj w misce masło, do którego będziesz stopniowo dodawać mieszankę. Dla ułatwienia możesz użyć miksera.

Ostatnim etapem jest rozdzielenie ciasta na dwie części. Między placki przełóż masę nugatową i równomiernie ją rozprowadź. Resztą mieszanki polej wierzch brownie i oprósz startą czekoladą. Smacznego!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-kawalkami-karmelu-i-polewa-karmelowa/