Istnieje wiele sposobów na zadbanie o własne samopoczucie. Bąbelkowa kąpiel w wannie, samotna podróż czy ciekawa książka brzmią interesująco, jednak najszybciej poprawisz sobie humor, kiedy przygotowujesz pyszne czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i karmelem. To doskonałe połączenie aromatów, które nie tylko rozpieszcza kubki smakowe, ale także wspaniale prezentuje się na talerzu. Sprawdź!

 

Masz dość tradycyjnych naleśników? To czas, aby spróbować czegoś nowego i zaskakującego! Spraw przyjemność swoim bliskim i zaserwuj na śniadanie pyszną kompozycję złożoną z czekolady, wanilii i karmelu. Nie ma lepszego sposobu na to, żeby rozpocząć swój dzień w dobrym nastroju.

 

Jak zrobić naleśniki czekoladowe z serkiem waniliowym i karmelem?

Aby łatwiej było przygotować danie, podzieliliśmy przepis na trzy części.

Składniki na naleśniki kakaowe:

  • 480 g mąki pszennej,
  • 25 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 375 ml mleka 3,2%,
  • 375 ml wody gazowanej,
  • 20 g cukru z dodatkiem wanilii,
  • 2 jajka,
  • 25 g cukru,
  • 30 ml oleju roślinnego.

 

Wykonanie:

Jajka i oba rodzaje cukru zmiksuj aż do rozpuszczenia się słodkich kryształków. Następnie do składników przesiej mąkę i kakao oraz wlej mleko i wodę. Użyj miksera, aby połączyć składniki. Pod koniec miksowania dodaj olej, aby naleśniki nie przywierały do patelni. Konsystencja ciasta powinna przypominać śmietanę.

Przygotuj płaską patelnię. Kiedy będzie ciepła, wlej odpowiednią ilość ciasta i rozprowadź powoli po jej powierzchni. Smaż naleśnika przez około minutę na jednej i drugiej stronie. Kiedy placek będzie gotowy, zsuń na talerz do ostygnięcia.

Rada: Przelej gotowe ciasto np. do butelki z dozownikiem. Dzięki temu łatwiej będzie wylać na patelnię odpowiednią ilość masy.

 

Składniki na serek waniliowy:

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 laska wanilii,
  • 10 g cukru pudru.

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieść w misce, a następnie zblenduj, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli chcesz, możesz połowę porcji wymieszać z kakao ciemnym z Ghany E.Wedel dla urozmaicenia smaku.

 

Składniki na karmel:

  • 80 g cukru kryształ,
  • 80 ml wody,
  • 160 ml śmietanki kremówki,
  • 15 g masła.

Wykonanie:

Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier i wlej wodę. Podgrzewaj składniki do chwili, aż zmienią kolor na złotobrązowy. Wtedy wyłącz palnik, dodaj masło i śmietankę kremówkę, a następnie szybko wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, podgrzewaj całość jeszcze przez kilka minut.

Gotowy karmel ma wspaniały złoty kolor i intensywny zapach, wspaniale podkreśli smak czekolady i doskonale pasuje także np. do brownie!

 

Jak podawać naleśniki?

Istnieją dwa sposoby podawania naleśników:

  • Połóż placek na duży talerz. Następnie na jego ¼ część nałóż serek waniliowy. Złóż naleśnika na pół i ponownie na pół, aby powstał trójkąt. Polej na wierzchu karmelem.
  • Pasek serka waniliowego połóż na środek rozłożonego placka. Zwiń naleśnika w rulon i posmaruj górę sosem karmelowym.

Jeśli masz na to ochotę, możesz dodać także świeże owoce, np. maliny lub borówki. Danie podawaj w towarzystwie aromatycznej kawy z mlekiem lub ciepłego kakao.

 

Pysznego poranka!