Masz ochotę na krem czekoladowy z nutą egzotyki? Z powodzeniem przyrządzisz go we własnej kuchni. Poznaj przepis na mus czekoladowy – jego przygotowanie nie wymaga właściwie żadnych umiejętności kulinarnych. Jest prosty i szybki – będziesz potrzebować zaledwie kilkunastu minut.
Mus czekoladowy z awokado to pomysł na szybki deser. Będzie smakował każdemu – zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jest przyjemnie słodki, a przy tym bardzo zdrowy – stanowi więc doskonałą alternatywę dla gotowych kremów czekoladowych.
Mus czekoladowy – przepis
Zastanawiasz się, jak zrobić mus czekoladowy przy wykorzystaniu awokado? W tym zadaniu nie ma nic skomplikowanego – wystarczy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami.
Składniki (1-2 porcje):
- 1 dojrzałe awokado,
- 3 łyżki gorzkiego kakao,
- 2 łyżki mleka,
- 3 łyżki syropu klonowego lub miodu,
- 1/2 łyżeczki mocnej kawy,
- szczypta morskiej soli.
W wersji wegańskiej, mleko pochodzenia zwierzęcego możesz zastąpić mlekiem roślinnym.
Obierz awokado ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieść w misce, a następnie dokładnie zblenduj. Jeśli nie masz blendera, możesz produkty dokładnie rozgnieść widelcem.
Przełóż krem do pucharków.
Tak przygotowany mus czekoladowy można zjeść bez żadnych dodatków lub z różnymi owocami, np. truskawkami, a nawet mrożonymi malinami. Dobrym pomysłem jest również dodatek orzechów. W każdym wariancie będzie smakował wyśmienicie.
Mus czekoladowy z awokado do tortu?
Chociaż taki mus z awokado i kakao smakuje doskonale sam w sobie, możesz wykorzystać go na wiele sposobów, np. jako mus czekoladowy do tortu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przełożyć nim biszkopt lub udekorować jego wierzch.
Jak przygotować czekoladowy mus z awokado – garść porad
Jeśli chcesz przygotować naprawdę dobry mus czekoladowy, przed przystąpieniem do prac warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami.
- Wybierz bardzo dojrzałe awokado – musi być bardzo miękkie. Jeśli jednak na półce w sklepie nie możesz znaleźć takiego egzemplarza, weź twardszy owoc. Jeżeli umieścisz go w papierowej torebce – wraz z bananem lub jabłkiem, przyspieszysz jego dojrzewanie. Awokado stanie się miękkie w zaledwie jedną noc.
- Szczypta soli morskiej powinna być spora. Chociaż może się wydawać, że sól nijak pasuje do czekolady, w rzeczywistości jest inaczej. Sól przyczynia się do redukcji delikatnej goryczy i jednocześnie potęguje smak kakao.
Pamiętaj także, aby za każdym razem próbować mus czekoladowy i doprawiać do smaku wedle uznania. To ważne, ponieważ każdy owoc może smakować nieco inaczej, a ponadto ma też różną wielkość. Przepis na mus czekoladowy można więc delikatnie modyfikować, dodając np. więcej syropu klonowego, więcej kakao, mniej soli itp.