Babeczki, które nazywamy muffinami, to wyrośnięte ciastka. Jedno jest zwykle przewidziane dla jednej osoby. Podaje się je na podwieczorek, na śniadanie czy jako deser, a najczęściej są przygotowywane w klasycznej kuchni anglosaskiej. Nietypowy przepis, który przed Tobą, to wykorzystanie smaku bananów i czekolady. Wypróbuj go z Wedlem!

 

Krótka historia muffinów

 

Muffin, w tym i muffiny bananowo-czekoladowe, w swoich wymiarach pasuje do dłoni dorosłego i jest przeznaczony do spożycia przez jedną osobę. Ciastko na raz, które musi zaskakiwać intensywnością smaku oraz nietypowymi połączeniami, np., z kremem ukrytym gdzieś wewnątrz lub dekorującym wierzch.

 

Ponieważ w krajach Wspólnoty Brytyjskiej sprzedawane są również babeczki typu amerykańskiego, termin „muffin” może odnosić się do każdego typu – konkretny typ można określić tylko na podstawie kontekstu. Możemy wyróżnić przecież także babeczki oraz cupcake.

 

Tak naprawdę istnieje wiele odmian i smaków babeczek, które uzyskuje się dzięki określonym składnikom, takim jak jagody, czekolada, maliny, cynamon, dynie, daktyle, orzechy, cytryna, ale też ogórek, banan, pomarańcza, brzoskwinia, truskawki, jeżyny, migdały lub marchewki. Babeczki są często spożywane nawet na śniadanie i mogą być również podawane na przekąski lub inne okazje. Mogą być też wytrawne. Właściwie należałoby powiedzieć, że istnieje tyle odmian tej potrawy, ilu kucharzy.

 

Podstawowe składniki muffinów bananowo-czekoladowych

 

Przepis, którym się dzisiaj zajmiemy, inspirowany pysznym smakiem klasycznej wedlowskiej czekolady, proponuje, by do przygotowania tych niezwykłych muffinek bananowo-czekoladowych użyć:

  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 szklanka płatków owsianych;
  • 3 dojrzałe banany średniej wielkości, rozgniecione;
  • 2/3 szklanki cukru;
  • 40 ml oleju;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 duże jajko;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 100 g gorzkiej czekolady klasycznej 64% E.Wedel, posiekanej;
  • 120 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich.

 

Przepis na bananowo-czekoladową ucztę

 

Aby przygotować ciasto należy w jednej misce wymieszać składniki suche. Znaleźć się tam zatem muszą: mąka pszenna, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, kakao ciemne. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre. Trzeba to zrobić dokładnie i z wyczuciem, by połączyły się one jednolicie i nie utworzyły grudek. Mieszamy więc jajko, olej, rozgniecione banany oraz mleko.

 

W kolejnym etapie łączymy obie masy, przy czym dodajemy suche składniki, uprzednio przesiane, do mokrych. Całość cały czas mieszamy i łączymy w delikatną masę. Trzeba wyłapać moment, w którym masa jest gotowa i w którym można ją już przygotować do pieczenia, by muffinki bananowo-czekoladowe nie stały się suche. Na koniec dodajemy posiekaną dokładnie czekoladę i orzechy.

 

Blachę do muffinów wykładamy papilotkami, ciasto nakładamy do około ¾ wysokości. Pieczemy 25 minut w temperaturze około 185 stopni Celsjusza. Po upieczeniu powinniśmy poczekać chwilę, nim zdecydujemy się wyciągać je z papilotek. Najpierw musimy je wystudzić, a potem możemy już cieszyć się niezwykłym smakiem!