Szybkie muffinki lubi każdy. Nie dość, że nie trzeba na nie czekać przez długi czas, to jeszcze ich smak i aromat jest nie do zastąpienia. Wszystko dzięki czekoladzie, bo to takie muffinki są najsmaczniejsze. A co by było, gdybyśmy do przepisu dorzucili trochę popularnej Nutelli? Koniecznie musicie to sprawdzić!

 

Muffiny na każdą okazję?

 

Jaki jest jedyny i najlepszy przepis na babeczki czekoladowe? Naprawdę nie wiemy, czy istnieje, ale postanowiliśmy przygotować dla Ciebie taki, który nigdy Cię nie zawiedzie. Te babeczki są inspirowane czekoladą, bo tylko takie powinny być. Kiedy już upieczesz muffinki i wybierzesz pierwszą z nich do spróbowania, pozostanie Ci tylko uśmiechnąć się błogo. Tam, gdzie innym robią się grudki, a ciasto wychodzi suche, Ty dzięki temu przepisowi przygotujesz naprawdę czekoladowe i naprawdę wyjątkowe muffiny.

 

Przepis numer jeden na muffinki czekoladowe z Nutellą

 

Zaczynamy od przepisu, który inspirowany jest popularnością Nutelli. Tak naprawdę wystarczy, że będzie to dobrej jakości krem czekoladowy, doskonale sprawdzi się ten wedlowski. Ten przepis jest dość prosty, szybki i co najważniejsze, niebiańsko smaczny, a Nutella odgrywa w nim kluczową rolę. Czego będziesz potrzebował do jego wykonania?

  • 2 i 3/4 szklanki maki (375g);
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 3/4 szklanki brązowego cukru;
  • 1/2 kostki roztopionego masła;
  • 2 jajka;
  • 1 szklanka maślanki;
  • 1 szklanka Nutelli.

 

Przygotowanie muffinek czekoladowych

 

Zaczynamy klasycznie od rozgrzania piekarnika do 200 stopni i przygotowania foremek na muffiny. Suche składniki, a więc kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier wsypujemy do miski i mieszamy, by połączyły się w jednolitą sypką masę.

 

W tym czasie masło mieszamy z jajkami, dodajemy maślankę i wlewamy do miski z mąką. Lekko mieszamy, aż obie masy się połączą. Tutaj trzeba uważać, bo może zdarzyć się, że zbyt długie mieszanie wpłynie negatywnie na twardość muffinów czekoladowych. Muszą być przecież miękkie i puszyste.

 

Na koniec nakładamy 1 płaską łyżkę ciasta do foremek, następnie kładziemy jedną łyżkę Nutelli i przykrywamy ciastem na wierzchu. Pieczemy przez 15 minut, a po tym czasie muffinki są gorące i gotowe do tego, by się nimi delektować.

 

Alternatywny przepis na muffinki czekoladowe z Nutellą i kakao

 

Muffinki w innym stylu? Dlaczego nie? Oto składniki potrzebne do przepisu z użyciem przepysznego wedlowskiego kakao:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • ½ – ¾ szklanki cukru;
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego;
  • 3 kopiaste łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • szczypta soli;
  • ½ szklanki oleju rzepakowego;
  • 2 duże jajka;
  • 12 łyżeczek Nutelli.

 

Przygotowanie muffinek

 

Zaczynamy od wymieszania suchych składników w jednej misce i mokrych w drugiej. Należy połączyć je dokładnie, po czym przesiać suche i dodawać stopniowo, cały czas mieszając, do masy mokrej. Wyrabiamy do połączenia składników i wykładamy na foremki płaską łyżką. Na ciasto nakładamy Nutellę i przykrywamy ją ciastem ponownie. Pieczemy od 20 do 25 minut w temperaturze 180oC. I muffinki czekoladowe są gotowe!