Ciasto czekoladowe to klasyka, która trafia w gusta wielu miłośników kakao i słodkich wypieków. Taki deser można z powodzeniem połączyć z limonką, która nada całości zupełnie inny charakter. Ciasto przygotowane w ten sposób będzie idealnym wyborem w sezonie letnim, gdy stawia się na świeże, orzeźwiające wypieki.

Ciasto czekoladowe można przygotować na wiele różnych sposobów. Limonka jest idealnym, bardzo kwaśnym dodatkiem do słodkiego wypieku. Pozwala ona na przełamanie smaku, jednocześnie tworząc niecodzienny, świeży efekt. Jak przygotować ciasto na bazie tych dwóch składników?

Jak przygotować limonkowe ciasto czekoladowe?

Ciasto czekoladowe z limonką można przygotować w bardzo prosty sposób. Pieczenie warto jednak zacząć od wyłożenia formy papierem. Dzięki temu gotowe ciasto nie przyklei się do jej ścianek i zachowa swój kształt. Warto również zadbać o to, by jajka uzyskały temperaturę pokojową.

Składniki na limonkowe ciasto czekoladowe:

  • 150 g masła,
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 200 g cukru,
  • 6 jajek,
  • 100 g migdałów,
  • 20 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 50 ml soku z limonki,
  • skórka z 1 limonki.

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło i czekoladę w rondelku. Odstaw na chwilę do przestudzenia. Ubij jajka z cukrem, zmiel migdały i dodaj je do masy. Przesiej kakao i wymieszaj. Dodaj wystudzone masło oraz czekoladę, a następnie wlej sok z limonki i otrzyj z jej skórkę. Wymieszaj delikatnie do połączenia wszystkich składników. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut.

Jak udekorować ciasto czekoladowo-limonkowe?

Brownie limonkowe można udekorować na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzi się polewa przygotowana z tabliczki czekolady rozcieńczonej odrobiną mleka lub słodkiej śmietanki. Do takiej warstwy można następnie przyczepić płatki migdałowe, które nawiążą do migdałów znajdujących się wewnątrz ciasta. Doskonale sprawdzą się też dekoracje z samej limonki. Będą one wyglądały niezwykle efektownie. Kompozycję warto wzbogacić listkami mięty, które nadadzą całości jeszcze świeższego charakteru.

Polewę czekoladową można przygotować z wykorzystaniem dowolnego rodzaju czekolady. Doskonale sprawdzi się gorzka, ale dobrym wyborem jest także mleczna, biała czy nawet karmelowa. Świetnym pomysłem okazuje się połączenie kilku kolorów polewy ze sobą. W ten sposób można stworzyć bardzo efektowną dekorację, która nie będzie potrzebowała żadnych dodatkowych elementów.

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe jest bardzo prosty, dlatego można modyfikować go zgodnie z własnymi preferencjami. Z tego powodu dobrym pomysłem jest wyłożenie na wierzch wypieku kremu margarita. Przygotowuje się go z mieszanki tequili, likieru pomarańczowego, śmietanki kremówki, soku z limonki oraz cukru pudru. To ciekawy dodatek, który sprawdzi się doskonale w sytuacji, gdy ciasto jest tworzone z myślą o dorosłych. Jeśli deser mają zjeść również dzieci, lepiej pozostać przy standardowej wersji z polewą czekoladową.