Jeżeli znudziły Ci się tradycyjne kruche ciasteczka i masz ochotę spróbować czegoś nowego, wypróbuj nasz przepis. To doskonały sposób, aby przygotować wykwintny deser na każdą okazję, którym zachwycisz gości. Kruche ciasteczka z białej czekolady zachwycają nie tylko obłędnym smakiem, ale także efektownym wyglądem. Będą więc idealnym urozmaiceniem świątecznego stołu lub przekąską podczas przyjęcia.

Przygotowanie ciasteczek jest proste i nie zajmie Ci dużo czasu. Nie wymaga także użycia drogich składników, gdyż najważniejszą rolę odgrywa tu biała czekolada. Jako dodatek możesz również użyć świeżych owoców lub galaretki, dlatego przepis daje wiele możliwości modyfikacji. Zobacz, jakie to proste!

Kruche ciasteczka z musem z białej czekolady – czego będziesz potrzebować?

W realizacji przepisu będą Ci potrzebne tylko podstawowe produkty, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Aby przygotować ciastko z musem czekoladowym nie musisz posiadać specjalnych urządzeń, gdyż większość rzeczy zrobisz ręcznie. Musisz jedynie dysponować piekarnikiem, a całość zajmie Ci niecałe 1,5 godz.

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej lub tortowej,
  • 150 ml mleka,
  • 4 duże jajka,
  • 4 czubate łyżki cukru.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 250 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • czubata łyżka mąki pszennej,
  • tabliczka czekolady białej E.Wedel,
  • 150 g klarowanego masła.

Kruche ciasteczka z musem z białej czekolady – przygotowanie

Sposób przygotowania kruchych ciasteczek:

  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki i dokładnie je wymieszaj.
  2. Wyrób rękami ciasto, a następnie owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok 15-20 min.
  3. Po tym czasie jeszcze raz wyrób ciasto i uformuj z niego płaskie ciasteczka. Możesz także użyć foremek do babeczek lub tartaletek.
  4. Tak przygotowane ciasteczka wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piecz przez ok. 10 min.

Sposób przygotowania masy czekoladowej:

  1. Do miski odlej 100 ml mleka i dodaj do niego mąki, cukry i żółtka. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  2. Pozostałą część mleka zagotuj w rondelku i stopniowo dokładaj do niego wcześniej przygotowaną mieszankę. Cały czas gotuj składniki energicznie mieszając.
  3. Po zgęstnieniu masy wkrusz do niej białą czekoladę E.Wedel i mieszaj aż do momentu rozpuszczenia.
  4. Odstaw do ostudzenia, a w tym czasie rozmiksuj masło. Następnie dolewaj do niego masę i cały czas mieszaj.

Przygotuj wcześniej upieczone ciasteczka i nałóż na nie czekoladową masę. Jako dekorację możesz na wierzchu ułożyć ulubione owoce, takie jak truskawki, maliny lub borówki. Równie dobrze sprawdzi się pokrojona w kostkę galaretka, bakalie lub wiśnie w likierze.

Kruche ciasteczka z masą z białej czekolady to wykwintny, ale nieskomplikowany w przygotowaniu deser. Możesz mieć pewność, że swoim smakiem zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie. Spróbuj poeksperymentować z dodatkami, aby znaleźć połączenie, które najlepiej pasuje do Twoich preferencji smakowych.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowski-blok-czekoladowy-z-chalwa-bakaliami-i-torcikiem-wedlowskim/