Ciasta czekoladowe cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników słodyczy w każdym wieku. Stanowią one idealny dodatek do kawy oraz samodzielną przekąskę na dowolną okazję. Jak przygotować idealne, wilgotne ciasto czekoladowe?

Ciasto czekoladowe można łączyć z dowolnymi składnikami, a jego przygotowanie trwa zaledwie kilkadziesiąt minut. Taki deser komponuje się idealnie z orzechami czy kwaśnymi owocami, ale smakuje niesamowicie również w pojedynkę.

Jak przygotować wilgotne ciasto czekoladowe?

Przygotowanie wilgotnego ciasta czekoladowego jest niezwykle proste. Wystarczą podstawowe składniki i dostęp do piekarnika. Przed stworzeniem masy warto wyłożyć blachę papierem do pieczenia, który pozwoli na łatwe wyjęcie gotowego wypieku.

Składniki na wilgotne ciasto czekoladowe:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 200 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 125 ml wody,
  • 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 15 ml ekstraktu waniliowego,
  • 180 g masła,
  • 2 jajka,
  • 80 ml śmietany,
  • 2 g proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Posiekaj czekoladę na drobne kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Do miski wsyp cukier, jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj mokre składniki, a następnie dodaj przesianą mąkę, proszek i kakao. Wymieszaj i połącz mieszankę z rozpuszczoną czekoladą i masłem. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, cały czas mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy przelej ją do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Podczas pieczenia kontroluj stan ciasta za pomocą patyczka. Wypiek powinien być nieco wilgotny, dlatego może pozostawiać ślady nawet w sytuacji, gdy jest już gotowy. Ważne, by ciasto dokładnie dopiekło się również w środku.

Jak zmodyfikować przepis na wilgotne ciasto czekoladowe?

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe można z łatwością zmodyfikować. Taki deser komponuje się idealnie z kwaśnymi owocami, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by zatopić w nim maliny, jagody, borówki czy porzeczki. Tak przygotowane ciasto można następnie oprószyć cukrem pudrem. Wówczas zyska ono niepowtarzalny wygląd, a bardzo słodki smak zostanie przełamany kwaśnymi owocami.

Ciasto czekoladowe, które jest alternatywą dla brownie, można także polać polewą. Do jej przygotowania konieczne jest rozpuszczenie tabliczki gorzkiej czekolady i rozrzedzenie jej kilkoma łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki. Po uzyskaniu konsystencji, która pozwoli na swobodne rozprowadzenie po cieście, należy pokryć nią deser. Po krótkim czasie polewa zastygnie, tworząc intensywnie czekoladową warstwę. Dobrym pomysłem jest także zatopienie w niej suszonych owoców, orzechów czy wiórków kokosowych.

Jeśli lubisz mniej słodkie desery, możesz także zmodyfikować zawartość cukru w przepisie. Pamiętaj jednak, że czekolada stosowana do stworzenia tego ciasta jest gorzka, dlatego konieczne jest użycie jakiegokolwiek słodzika. Możesz również zastąpić biały cukier jego trzcinowym odpowiednikiem.