Ciasto drożdżowe z kruszonką to klasyka sama w sobie, która ma wielu zwolenników. Od czasu do czasu warto jednak pójść o krok dalej, przygotowując wersję z dodatkiem czekolady. To wyśmienita odmiana, która będzie równie smaczna – jeśli nie smaczniejsza. Sprawdź.
Miękkie, wręcz rozpływające się w ustach i niezwykle puszyste – tak w kilku słowach można scharakteryzować ciasto drożdżowe z czekoladą. Warto poświęcić czas, aby przyrządzić je choćby raz i… zachwycić się smakiem.
Czego potrzebujesz?
Lista składników na klasyczne ciasto drożdżowe z czekoladą nie jest długa. Znajdziesz na niej wyłącznie takie produkty, które są łatwo dostępne.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 300 ml letniej wody
- 150 ml mleka 3,2%
- 2 żółtka
- 100 g drobnego cukru
- 75 g świeżych drożdży
- 200 ml oleju rzepakowego
- 1 kg mąki pszennej.
Składniki na nadzienie czekoladowe:
- 200 g czekolady, np. czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
- 2 łyżki masła
- ¼ szklanka cukru
Powyższe ilości pozwolą na przygotowanie klasycznego ciasta drożdżowego z czekoladą w większej keksówce (długość ok. 25 cm).
Sposób przygotowania klasycznego ciasta drożdżowego z czekoladą
Ciasto drożdżowe z czekoladą wcale nie jest wymagające, aczkolwiek będziesz potrzebować odrobiny cierpliwości.
- W misce umieść wodę i mleko, a następnie wkrusz drożdże i wysp cukier. Całość wymieszaj.
- Wlej olej i jeszcze raz dokładnie wymieszaj produkty.
- Mąkę dodawaj partiami, cały czas pamiętając o wyrabianiu ciasta ręką.
- Po dodaniu ostatniej partii mąki, wyjmij ciasto z miski i dodaj odrobinę soli. Wyrabiaj jeszcze przez chwilę.
- Dobrze wyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Zajmij się przygotowaniem nadzienia czekoladowego – w tym celu czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj resztę składników. Całość wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj – tak, aby uzyskać kwadrat o bokach ok. 40 cm i grubości ok. 0,5 cm.
- Na wierzch ciasta wyłóż nadzienie czekoladowe i rozsmaruj równomiernie. Pamiętaj, aby zostawić ok. 2 cm wolną krawędź.
- Całość zwiń jak roladę, a następnie zegnij w połowie – na kształt odwróconej litery U.
- Jeden bok przełóż przez drugi, aby otrzymać „ósemkę”. Czynność tę powtórz jeszcze raz – dwa końce ciasta zakładając na siebie.
- W takiej formie wstaw do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia.
- Wierzch ciasta posmaruj odrobiną jajka.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170o Piecz przez ok. 50 minut.
Jak udekorować klasyczne ciasto drożdżowe z czekoladą?
Ciasto drożdżowe z czekoladą możesz podać w wersji z kruszonką, jednak ją trzeba dodać jeszcze przed włożeniem do piekarnika. Aby jednak wzmocnić czekoladowy smak wypieku, można wykorzystać polewę czekoladową.
Sprawdzonym sposobem na jej przyrządzenie jest rozpuszczenie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. Wystarczy, że miskę z połamaną czekoladą (polecam czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel) umieścisz nad gotującą się wodą i poczekasz kilka minut.
Wystudzone klasyczne ciasto drożdżowe z czekoladą udekoruj polewą.
Smacznego!