Ciasto drożdżowe z kruszonką to klasyka sama w sobie, która ma wielu zwolenników. Od czasu do czasu warto jednak pójść o krok dalej, przygotowując wersję z dodatkiem czekolady. To wyśmienita odmiana, która będzie równie smaczna – jeśli nie smaczniejsza. Sprawdź.

Miękkie, wręcz rozpływające się w ustach i niezwykle puszyste – tak w kilku słowach można scharakteryzować ciasto drożdżowe z czekoladą. Warto poświęcić czas, aby przyrządzić je choćby raz i… zachwycić się smakiem.

Czego potrzebujesz?

Lista składników na klasyczne ciasto drożdżowe z czekoladą nie jest długa. Znajdziesz na niej wyłącznie takie produkty, które są łatwo dostępne.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 300 ml letniej wody
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 2 żółtka
  • 100 g drobnego cukru
  • 75 g świeżych drożdży
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 1 kg mąki pszennej.

Składniki na nadzienie czekoladowe:

  • 200 g czekolady, np. czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanka cukru

Powyższe ilości pozwolą na przygotowanie klasycznego ciasta drożdżowego z czekoladą w większej keksówce (długość ok. 25 cm).

Sposób przygotowania klasycznego ciasta drożdżowego z czekoladą

Ciasto drożdżowe z czekoladą wcale nie jest wymagające, aczkolwiek będziesz potrzebować odrobiny cierpliwości.

  1. W misce umieść wodę i mleko, a następnie wkrusz drożdże i wysp cukier. Całość wymieszaj.
  2. Wlej olej i jeszcze raz dokładnie wymieszaj produkty.
  3. Mąkę dodawaj partiami, cały czas pamiętając o wyrabianiu ciasta ręką.
  4. Po dodaniu ostatniej partii mąki, wyjmij ciasto z miski i dodaj odrobinę soli. Wyrabiaj jeszcze przez chwilę.
  5. Dobrze wyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Zajmij się przygotowaniem nadzienia czekoladowego – w tym celu czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj resztę składników. Całość wymieszaj.
  7. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj – tak, aby uzyskać kwadrat o bokach ok. 40 cm i grubości ok. 0,5 cm.
  8. Na wierzch ciasta wyłóż nadzienie czekoladowe i rozsmaruj równomiernie. Pamiętaj, aby zostawić ok. 2 cm wolną krawędź.
  9. Całość zwiń jak roladę, a następnie zegnij w połowie – na kształt odwróconej litery U.
  10. Jeden bok przełóż przez drugi, aby otrzymać „ósemkę”. Czynność tę powtórz jeszcze raz – dwa końce ciasta zakładając na siebie.
  11. W takiej formie wstaw do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia.
  12. Wierzch ciasta posmaruj odrobiną jajka.
  13. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170o Piecz przez ok. 50 minut.

Jak udekorować klasyczne ciasto drożdżowe z czekoladą?

Ciasto drożdżowe z czekoladą możesz podać w wersji z kruszonką, jednak ją trzeba dodać jeszcze przed włożeniem do piekarnika. Aby jednak wzmocnić czekoladowy smak wypieku, można wykorzystać polewę czekoladową.

Sprawdzonym sposobem na jej przyrządzenie jest rozpuszczenie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. Wystarczy, że miskę z połamaną czekoladą (polecam czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel) umieścisz nad gotującą się wodą i poczekasz kilka minut.

Wystudzone klasyczne ciasto drożdżowe z czekoladą udekoruj polewą.

Smacznego!