Lubisz, gdy ciasto czekoladowe z czekolady jest intensywne w smaku? Jeśli do tej pory nie udało Ci się go skosztować, weź sprawy w swoje ręce. Poznaj sprawdzony przepis na mocno czekoladowy wypiek. Chociaż najlepiej smakuje na drugi dzień, na pewno nie będzie dane Ci się o tym przekonać. Gwarantuję, że szybko zniknie z talerzy.

Różne są przepisy na ciasto czekoladowe z czekolady, dlatego nie wszystkie wypieki charakteryzują się identyczną intensywnością. Niektóre są bardziej delikatne – szczególnie, jeśli zostały przyrządzone na bazie czekolady mlecznej. Jeżeli więc zależy Ci na ekstremalnym wręcz smaku czekoladowym, ten przepis podbije Twoje kubki smakowe.

Zaopatrz się w składniki

Lista składników na ciasto czekoladowe z czekolady jest dość długa. Na wypiek o średnicy ok. 23-24 cm będziesz potrzebować:

  • 2 tabliczek drobno posiekanej czekolady, np. czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 1 kostki prawdziwego masła o zawartości tłuszczu min. 82%
  • ½ szklanki wody
  • 3 jajka klasy M
  • 1 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • 1 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej.

Jeśli chcesz, ciasto czekoladowe z czekolady możesz wzbogacić świeżymi lub mrożonymi malinami.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki. Następnie postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.

  1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, a następnie rozpuść z wodą, masłem i kawą. Odstaw do ostudzenia.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dodaj oba rodzaje cukru i dokładnie wymieszaj.
  3. Rozkłócone jajka wymieszaj z maślanką, a następnie dodaj przestudzoną masę czekoladową. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi – tylko do połączenia składników.
  4. Do miski z masą jajeczno-czekoladową dodaj sypkie składniki i całość ponownie wymieszaj.
  5. Nagrzej piekarnik do temperatury ok. 140o
  6. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno) i wylej całą masę. Wyrównaj powierzchnię.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15-30 minut – do suchego patyczka.

Pamiętaj! To ciasto czekoladowe z czekolady powinno być wilgotne, dlatego nie doprowadź do jego nadmiernego przesuszenia.

Zwiększ intensywność czekoladowego smaku

Ciasto czekoladowe z czekolady możesz po prostu oprószyć cukrem pudrem. Jeśli jednak zależy Ci na uzyskaniu ekstremalnie czekoladowego smaku, idź o krok dalej – przygotuj polewę.

W najprostszym wariancie, czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej. Zwróć jednak uwagę, aby miseczka z czekoladą nie dotykała dnem powierzchni wody. Staraj się również nie mieszać rozpuszczającej się czekolady – dzięki temu zmniejszysz ryzyko jej zwarzenia.

Na wierzch ciasta wylej lekko ostudzoną polewę. W zależności od upodobań, możesz także zdecydować się na dekorację, np. świeżymi malinami.