Lubisz, gdy ciasto czekoladowe z czekolady jest intensywne w smaku? Jeśli do tej pory nie udało Ci się go skosztować, weź sprawy w swoje ręce. Poznaj sprawdzony przepis na mocno czekoladowy wypiek. Chociaż najlepiej smakuje na drugi dzień, na pewno nie będzie dane Ci się o tym przekonać. Gwarantuję, że szybko zniknie z talerzy.
Różne są przepisy na ciasto czekoladowe z czekolady, dlatego nie wszystkie wypieki charakteryzują się identyczną intensywnością. Niektóre są bardziej delikatne – szczególnie, jeśli zostały przyrządzone na bazie czekolady mlecznej. Jeżeli więc zależy Ci na ekstremalnym wręcz smaku czekoladowym, ten przepis podbije Twoje kubki smakowe.
Zaopatrz się w składniki
Lista składników na ciasto czekoladowe z czekolady jest dość długa. Na wypiek o średnicy ok. 23-24 cm będziesz potrzebować:
- 2 tabliczek drobno posiekanej czekolady, np. czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
- 1 kostki prawdziwego masła o zawartości tłuszczu min. 82%
- ½ szklanki wody
- 3 jajka klasy M
- 1 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ½ szklanki cukru kokosowego
- 1 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki kakao
- ⅟3 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej.
Jeśli chcesz, ciasto czekoladowe z czekolady możesz wzbogacić świeżymi lub mrożonymi malinami.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki. Następnie postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki, a następnie rozpuść z wodą, masłem i kawą. Odstaw do ostudzenia.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dodaj oba rodzaje cukru i dokładnie wymieszaj.
- Rozkłócone jajka wymieszaj z maślanką, a następnie dodaj przestudzoną masę czekoladową. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi – tylko do połączenia składników.
- Do miski z masą jajeczno-czekoladową dodaj sypkie składniki i całość ponownie wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do temperatury ok. 140o
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno) i wylej całą masę. Wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15-30 minut – do suchego patyczka.
Pamiętaj! To ciasto czekoladowe z czekolady powinno być wilgotne, dlatego nie doprowadź do jego nadmiernego przesuszenia.
Zwiększ intensywność czekoladowego smaku
Ciasto czekoladowe z czekolady możesz po prostu oprószyć cukrem pudrem. Jeśli jednak zależy Ci na uzyskaniu ekstremalnie czekoladowego smaku, idź o krok dalej – przygotuj polewę.
W najprostszym wariancie, czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej. Zwróć jednak uwagę, aby miseczka z czekoladą nie dotykała dnem powierzchni wody. Staraj się również nie mieszać rozpuszczającej się czekolady – dzięki temu zmniejszysz ryzyko jej zwarzenia.
Na wierzch ciasta wylej lekko ostudzoną polewę. W zależności od upodobań, możesz także zdecydować się na dekorację, np. świeżymi malinami.