Chociaż tort możesz zamówić w cukierni, nic nie stoi na przeszkodzie w jego samodzielnym przygotowaniu. Wystarczy dobry przepis na biszkopt i … jeszcze lepszy przepis na krem czekoladowy. Ten ostatni możesz przygotować na wiele sposobów. Poznaj kilka wariantów i wybierz opcję, która najbardziej przypadnie Ci do gustu.
Istnieje wiele przepisów, na podstawie których można przygotować czekoladowy krem do tortu. Wszystkie są jednak łatwe w przyrządzaniu – nie potrzeba właściwie żadnego cukierniczego doświadczenia.
Czekoladowy krem do tortu ze śmietanką i mascarpone
Czekoladowy krem do tortu na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone wyróżnia się idealną konsystencją. Dzięki temu możesz nie tylko przełożyć biszkopty, ale również wykonać dekoracje z wykorzystaniem rękawa cukierniczego i tylek.
Składniki:
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g czekolady, np. czekolady mlecznej E.Wedel
- 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Połam ją na mniejsze kawałki i umieść w suchej misce. Zwróć uwagę również, aby dno miski nie dotykało powierzchni wody. Staraj się też nie mieszać rozpuszczającej się czekolady.
- Rozpuszczoną czekoladę odstaw na chwilę do ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę. Uważaj jednak, aby jej nie zwarzyć – dlatego dobrze jest dobrać odpowiednie obroty miksera.
- Serek mascarpone wymieszaj z cukrem puder i miksuj. Nie przerywając mieszania, dodaj płynną czekoladę – wlewaj ją delikatnie niewielkim strumieniem. Miksuj do momentu aż uzyskasz gładką masę.
- Do masy czekoladowej dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach – do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Tak przygotowany krem wstaw do lodówki, aby mocniej się schłodził.
Schłodzony czekoladowy krem do tortu jest gotowy – możesz przystąpić do przekładania biszkoptów.
Maślany czekoladowy krem do tortu
Lekki, delikatny i smaczny – właśnie taki jest ten maślany czekoladowy krem do tortu. Jego zaletą jest to, że utrzymuje swoją konsystencję, dzięki czemu wykonasz z niego także tortowe dekoracje.
Składniki:
- 4 jajka klasy M
- 1 szklanka cukru pudru
- 300 g prawdziwego masła
- 200 g czekolady, np. czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
Przygotowanie:
- Jajka ubij z cukrem w kąpieli wodnej tj. miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać powierzchni wody). Gdy masa zbieleje i zwiększy dwukrotnie swoją objętość, zdejmij ją z kąpieli wodnej, ale nie przestawaj ubijać. Po delikatnym ochłodzeniu, odstaw do dalszego ostygnięcia.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – i w tym przypadku dno miseczki nie może stykać się z powierzchnią wody. Staraj się też nie mieszać łyżką czekolady – powinna rozpuścić się sama.
- Miękkie masło utrzyj mikserem – aż do uzyskania białego koloru. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Łyżka po łyżce dodawaj masę jajeczną.
- Tak przygotowaną masę wstaw do lodówki.
Gdy czekoladowy krem do tortu nieco stężeje, będzie można przystąpić do przełożenia biszkoptów.