Chociaż tort możesz zamówić w cukierni, nic nie stoi na przeszkodzie w jego samodzielnym przygotowaniu. Wystarczy dobry przepis na biszkopt i … jeszcze lepszy przepis na krem czekoladowy. Ten ostatni możesz przygotować na wiele sposobów. Poznaj kilka wariantów i wybierz opcję, która najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Istnieje wiele przepisów, na podstawie których można przygotować czekoladowy krem do tortu. Wszystkie są jednak łatwe w przyrządzaniu – nie potrzeba właściwie żadnego cukierniczego doświadczenia.

Czekoladowy krem do tortu ze śmietanką i mascarpone

Czekoladowy krem do tortu na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone wyróżnia się idealną konsystencją. Dzięki temu możesz nie tylko przełożyć biszkopty, ale również wykonać dekoracje z wykorzystaniem rękawa cukierniczego i tylek.

Składniki:

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g czekolady, np. czekolady mlecznej E.Wedel
  • 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Połam ją na mniejsze kawałki i umieść w suchej misce. Zwróć uwagę również, aby dno miski nie dotykało powierzchni wody. Staraj się też nie mieszać rozpuszczającej się czekolady.
  • Rozpuszczoną czekoladę odstaw na chwilę do ostygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę. Uważaj jednak, aby jej nie zwarzyć – dlatego dobrze jest dobrać odpowiednie obroty miksera.
  • Serek mascarpone wymieszaj z cukrem puder i miksuj. Nie przerywając mieszania, dodaj płynną czekoladę – wlewaj ją delikatnie niewielkim strumieniem. Miksuj do momentu aż uzyskasz gładką masę.
  • Do masy czekoladowej dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach – do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Tak przygotowany krem wstaw do lodówki, aby mocniej się schłodził.

Schłodzony czekoladowy krem do tortu jest gotowy – możesz przystąpić do przekładania biszkoptów.

Maślany czekoladowy krem do tortu

Lekki, delikatny i smaczny – właśnie taki jest ten maślany czekoladowy krem do tortu. Jego zaletą jest to, że utrzymuje swoją konsystencję, dzięki czemu wykonasz z niego także tortowe dekoracje.

Składniki:

  • 4 jajka klasy M
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 300 g prawdziwego masła
  • 200 g czekolady, np. czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel

Przygotowanie:

  • Jajka ubij z cukrem w kąpieli wodnej tj. miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać powierzchni wody). Gdy masa zbieleje i zwiększy dwukrotnie swoją objętość, zdejmij ją z kąpieli wodnej, ale nie przestawaj ubijać. Po delikatnym ochłodzeniu, odstaw do dalszego ostygnięcia.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – i w tym przypadku dno miseczki nie może stykać się z powierzchnią wody. Staraj się też nie mieszać łyżką czekolady – powinna rozpuścić się sama.
  • Miękkie masło utrzyj mikserem – aż do uzyskania białego koloru. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Łyżka po łyżce dodawaj masę jajeczną.
  • Tak przygotowaną masę wstaw do lodówki.

Gdy czekoladowy krem do tortu nieco stężeje, będzie można przystąpić do przełożenia biszkoptów.