Przygotowujesz mazurka na święta wielkanocne i nie wiesz, na jaki smak się zdecydować? Wybierz wariant z masą wykonaną na bazie klasycznej gorzkiej czekolady. Z pewnością będzie się doskonale komponować ze słodkim kruchym ciastem i kandyzowanymi dodatkami, nadając ciastu nieco wyrazistości i wykwintności. Sprawdź, jak przygotować masę czekoladową.
Mazurek jest tradycyjnym ciastem wielkanocnym, przygotowywanym w wielu wariantach. Zależnie od regionu czy tradycji rodzinnych znajdziesz go w wersji na kruchym cieście, na waflu, biszkopcie, a nawet na cieście francuskim. Wszystkie są wypełniane masami o zróżnicowanych smakach i konsystencjach oraz bogato dekorowane – bakaliami, skórką pomarańczową, suszonymi owocami czy lukrem.
Jeśli preferujesz mazurek na kruchym spodzie i zastanawiasz się, jaką masą go wypełnić, proponujemy tę o smaku czekoladowym. Zapoznaj się z przepisem i wypróbuj go, a być może stanie się kolejną tradycją wielkanocną w Twoim domu.
Jakie składniki na masę czekoladową do mazurka?
Chociaż masa czekoladowa jest jedną z prostszych do przygotowania i nie wymaga długiego i skomplikowanego gotowania, jak np. kajmak, nie musi być nudna. Do wyboru masz kilka wariantów, dzięki którym stworzysz taką kompozycję, która najbardziej Ci odpowiada. Poszczególne wersje różnią się poziomem słodkości, a także kolorem. Dlatego, jeśli masz nieco fantazji, możesz połączyć dwie z nich, tworząc ciekawą dekorację.
Składniki na masę czekoladową I
- 100 g gorzkiej czekolady, może to być np. czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel lub czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel,
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%.
Składniki na masę czekoladową II
- 100 g gorzkiej czekolady, np. takiej jak czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel,
- 100 g płynnej śmietany 30%,
- 50 g masła,
- 50 g cukru pudru.
Składniki na masę czekoladową III
- 100 g gorzkiej czekolady typu czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel,
- 100 g mlecznej czekolady E.Wedel,
- 100 g śmietanki 30%,
- 50 g masła.
Składniki na masę czekoladową IV
- 100 g gorzkiej czekolady lub deserowej. Dobrze sprawdzi się np. czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel,
- 50 g masła,
- 1 łyżka likieru kawowego.
Składniki na masę czekoladową V
- 1 szklanka mleka,
- 150 g cukru,
- 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 250 g masła,
- 300 g mleka w proszku.
Jak przygotować masę czekoladową do mazurka?
Poszczególne warianty masy czekoladowej różnią się składnikami, jednak ich przygotowanie jest podobne – poza wariantem V.
Przygotowanie mas I-IV
Naszykuj niewielki garnuszek oraz miskę o średnicy większej niż średnica garnka. W naczyniu zagotuj tyle wody, aby jej powierzchnia nie stykała się z dnem miski. W tej ostatniej umieść pokrojoną czekoladę. Postaw na małym ogniu i czekaj do całkowitego rozpuszczenia. Czekolady nie mieszaj, gdyż może się rozwarstwić.
Kiedy zawartość miski będzie płynna, dodaj śmietankę, masło i ewentualnie cukier oraz likier. Podgrzej składniki i mieszaj do całkowitego połączenia. Gotową masę schłodź nieco w lodówce i wylej na spód z ciasta.
Przygotowanie masy V
Przygotowanie masy V rozpocznij od umieszczenia w garnuszku wszystkich składników oprócz mleka w proszku. Postaw naczynie na palniku i podgrzewaj do rozpuszczenia masła oraz zagotowania. Przez chwilę gotuj, mieszając, aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Zestaw ją z palnika, wsyp przesiane mleko w proszku i energicznie wymieszaj. Jeszcze ciepłą wylej na ciasto, udekoruj i pozostaw do stężenia. Teraz pozostaje tylko udekorować ciasto i można podawać je na stół. Smacznego!