Brownie to jedno z najbardziej lubianych ciast czekoladowych. Na jego korzyść przemawia przede wszystkim intensywny smak. Wiele osób ceni je również za łatwość przygotowania. Idealne brownie powinno być w środku wilgotne i gliniaste, jednak nie surowe! Jak osiągnąć idealny efekt? Wystarczy dobry przepis.

Brownie to jeden ze sztandarowych przepisów kuchni amerykańskiej, a także idealne ciasto dla każdego miłośnika czekolady. Wyjątkowa jest przede wszystkim jego struktura – zupełnie inna od np. polskiego „murzynka”. Tradycyjnie (pieczone w prostokątnej formie i krojone na kwadraty) brownie jest wilgotne, lepkie i ciężkie. Wprost rozpływa się w ustach i bardzo syci. Jest też słodkie i mocno czekoladowe, dlatego pomaga zaspokoić apetyt nawet największego łasucha.

Tradycyjnie do masy dodaje się posiekane orzechy – włoskie lub zbliżone pod względem wyglądu, ale nieco łagodniejsze w smaku orzechy pekan. To zabieg, który sprawia, że struktura ciasta jest jeszcze ciekawsza. Niekiedy w brownie można również znaleźć kawałeczki rozpływającej się w ustach czekolady. W zależności od użytego rodzaju (gorzka, mleczna lub biała) można uzyskać inny smak ciasta.

Przepis na bajecznie proste i pyszne brownie

Dużym atutem brownie jest też jego prostota. Nie wymaga wyszukanych składników, a wprawiony domowy piekarz może przygotować je w kilka chwil. Poza odmierzeniem i wymieszaniem składników nie trzeba robić wiele więcej. Dlatego brownie to idealne ciasto na co dzień, również dla początkujących. Sprawdź nasz niezawodny przepis!

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 4 jaja,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego,
  • 180 g drobnego cukru,
  • 2 łyżki ciemnego kakao z Ghany E.Wedel,
  • 140 g mąki pszennej,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 100 g orzechów włoskich, pekan, laskowych lub innych ulubionych.

Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Posiekać czekoladę na drobne kawałki, odkładając 50 g do osobnego naczynia. Pozostałą czekoladę wraz z masłem włożyć do rondelka i rozpuszczać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż się połączą – nie dopuszczając do wrzenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Do przestudzonej masy czekoladowej dodać cukier, jajka, ekstrakt, przesianą mąkę z proszkiem, kakao. Zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać (trzepaczką albo szpatułką) tylko do połączenia się składników. Nie ubijać. Na końcu dodać posiekane orzechy i odłożone 50 g czekolady. Wymieszać.

Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 – 170°C. Piec przez około 30 – 40 minut. Ciasto jest gotowe, gdy drewnianego patyczka wbitego w jego środek nie oblepia surowa masa. Należy jednak pamiętać, że może być na nim czekolada.

Przestudzone ciasto pokroić na kwadraty, posypać cukrem pudrem. Podawać samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami (np. z kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowskie-mocnoczekoladowe-brownie/