Omlet z czekoladą i orzechami to jedna z wariacji na temat popularnego placka przyrządzanego na bazie jajek. To wdzięczne danie, które można serwować na słodko i na słono. Nic dziwnego, że amatorzy pożywnych śniadań czy kolacji na ciepło na stale włączyli do swojego menu kakaową wersję z dodatkami. Sprawdź nasze pomysły na pyszny omlet — doskonały jako danie główne, podwieczorek lub deser.
Omlet — puszysty placek z jajek i dodatków, który można przyrządzić na patelni. Podstawowy przepis doczekał się wielu modyfikacji. Dzisiaj można go przyrządzić również w wersji wegetariańskiej, bezglutenowej (np. zamieniając mąkę pszenną na kasztanową) oraz zaserwować na słodko lub słono. Zapraszamy po przepis na omlet z czekoladą i orzechami.
Potrzebne składniki
Do przyrządzenia omletu z czekoladą i orzechami potrzebujesz świeżych składników w odpowiedniej temperaturze. Przygotuj:
- 3 duże jajka,
- 2 łyżeczki mąki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 łyżkę kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 4 kostki czekolady mlecznej E.Wedel,
- 70 gramów orzechów — włoskich, nerkowców, laskowych, brazylijskich.
Żółtka oddziel od białek. Czekoladę i orzechy pokrusz.
Przygotowanie
Przygotowanie omletu z czekoladą i orzechami zacznij od rozpuszczenia czekolady i kakao w kąpieli wodnej. Dodaj mleko, aby masa była jednolita, aksamitna i nieprzywierająca do garnka.
W tym samym czasie możesz przyrządzić pianę z białek. Jej sekretem jest wybór jajek nieco starszych — 2-3-dniowych i wcześniejsze wyciągnięcie ich z lodówki (łatwiej ubić pianę, czyli wtłoczyć powietrze, gdy temperatura produktów jest pokojowa). Starannie oddziel żółtka i umieść je w drugiej misce.
Do miski z żółtkami dodaj drobny cukier, pokruszone orzechy, rozpuszczoną czekoladę i na koniec pianę z białek. Zamieszaj delikatnie — tylko do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzej patelnię i delikatnie ją natłuść (olejem rzepakowym lub kokosowym). Nakładaj porcje omleta na całą powierzchnię patelni, wyrównaj ją. Smaż do zarumienienia z jednej strony i wtedy, przy pomocy talerza, przełóż placek na drugą stronę. Po ściągnięciu z patelni serwuj w towarzystwie świeżych owoców — bananów lub truskawek.
Włącz omlet do swojego menu
Choć omlet zna niemal każdy, to nie wszyscy zdecydowali się na włączenie go do swojego menu. Dlaczego? Choć danie uchodzi za proste i mało skomplikowane, to najtrudniejszym zadaniem jest przygotowanie idealnego ciasta. Na tym etapie niektórzy mogą się zniechęcić. Przyrządzenie piany z białek, aby była lśniąca i sztywna to nie lada wyczyn. Korzystając z naszego przepisu, zrobisz idealną bazę, a potem będziesz mógł swobodnie eksperymentować ze składnikami głównymi oraz dodatkami.
Rezygnując z cukru i czekolady, możesz przyrządzić wersję na bazie płatków owsianych i syropu daktylowego. Wspomniana już wersja bezglutenowa wymaga rezygnacji z mąki pszennej i zastąpienia jej inną, a wariant bez laktozy przygotuj po prostu bez udziału mleka (wybierz na to miejsce napój kokosowy lub migdałowy).