Skip to content

Gruszka w czekoladzie

 

Składniki:

2 gruszki

150 g gorzkiej czekolady

 100 ml śmietany 30 %

1,5 szklankawody

1 łyżeczkę cynamonu

1,5 szklanka białego wina

2-4 łyżeczki trzcinowego cukru

 4 łyżki poppingu z amarantusa 

                             

Sposób przygotowania:

Wino łączymy z wodą, dodajemy cukier brązowy i wszystko mieszamy. Następnie obieramy gruszki i posypujemy cynamonem, po czym umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy zalewę do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez około 30 min. w 160 *C .

W międzyczasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada nam się rozpuści dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy, żeby składniki nam się połączyły.

Gdy gruszki się nam upieką,  polewamy je czekoladą i posypujemy chrupkami amarantusowymi.

 

 

Czekolada doskonale będzie współgrała z gorzką herbatą, osobiście polecam zieloną herbatę Green Kingdom lub King of Ceylon firmy Sir William’s

Published inCiasta i słodkościPrzepisyuncatergorized

3 komentarze

  1. Ryszard Ryszard

    A można dać czekoladę z nadzieniem? bo ja nie lubię gorzkiej, wolę słodką.

    • Mateusz Matyjaszek Mateusz Matyjaszek

      Oczywiście można ale bez nadzienia np. mleczna, deserowa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress