Gorąca czekolada to idealny napój na chodne miesiące i czas, w trakcie którego słodkie, aromatyczne desery często pojawiają się na stołach. Połączenie charakterystycznego smaku kakao z lekko kwaśnym syropem owocowym to nietypowa propozycja trafiająca w gusta wszystkich miłośników czekolady.

Klasyczny gorący napój sprawdzi się doskonale zarówno jako zamiennik kawy i herbaty, jak i odrobina przyjemności w samotny wieczór. Zestawienie go z syropem owocowym pozwala na uzyskanie niepowtarzalnego smaku, który możesz modyfikować tak, jak chcesz.

Jak przygotować gorącą czekoladę z syropem owocowym?

Czekolada do picia zawiera podstawowe składniki, które są ogólnodostępne i tanie. Przygotowanie takiego napoju trwa zaledwie kilkanaście minut.

Składniki na gorącą czekoladę:

  • 1 l mleka,
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
  • laska wanilii.

Czekoladę mleczną możesz zastąpić również innym, dowolnym rodzajem. Dobrze sprawdzi się wariant mleczny i gorzki. Wszystko zależy od Twoich gustów i preferowanego stopnia słodkości.

Sposób przygotowania czekolady:

Podziel czekoladę na kostki. Podgrzej mleko z wanilią w garnku, pilnując, by się nie przypaliło. Dodaj kawałki czekolady i dokładnie wymieszaj. Jeśli powstaną grudki, zblenduj mieszankę.

Kolejnym krokiem jest dodanie syropu owocowego. Tutaj wybór należy do Ciebie – możesz postawić na gotowe propozycje, takie jak soki malinowe, porzeczkowe, truskawkowe, aroniowe czy jagodowe lub stworzyć własny mus.

Składniki na syrop owocowy:

  • 200 g owoców (np. malin, truskawek, jagód czy mieszanki kilku gatunków),
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania syropu:

Włóż owoce do wyparzonego słoika i zasyp je cukrem. Zakręć i umieść w garnku wypełnionym bawełnianym materiałem oraz wodą. Gotuj całość przez około 5 minut. W tym czasie owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się, tworząc syrop. Zdejmij całość z palnika i poczekaj do wystygnięcia.

Przygotowany syrop umieść na dnie kubka, a następnie zalej mieszanką czekolady, mleka i wanilii.

Jak podawać gorącą czekoladę z syropem owocowym?

Gorąca czekolada z syropem owocowym zachwyci Cię nawet w swojej podstawowej formie, ale jeśli chcesz, możesz wzbogacić ją również innymi elementami. Doskonale sprawdzi się bita śmietana, najlepiej z dodatkiem ekstraktu waniliowego, który podbije charakterystyczny smak napoju. Możesz skorzystać z gotowego produktu lub samodzielnie ubić śmietankę kremówkę.

Gorącą czekoladę warto posypać także wiórkami czekoladowymi, kokosowymi, drobno pokruszonymi orzechami czy nawet świeżymi owocami. Jeśli przygotowujesz napój latem i korzystasz ze świeżych malin, dobrym pomysłem jest pozostawienie kilku sztuk w całości i umieszczenie ich na wierzchu bitej śmietany. Podobnie jest także w przypadku innych owoców, od truskawek, przez porzeczki, aż po poziomki czy jagody.

W sezonie zimowym idealnie sprawdzi się również syrop z pomarańczy. Taki produkt często występuje w formie z dodatkiem przypraw korzennych, co dodatkowo wzbogaca aromat gorącej czekolady i sprawia, że staje się ona jeszcze bardziej świąteczna.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-kawalkami-karmelu-i-polewa-karmelowa/