Gorąca czekolada to idealny napój na chodne miesiące i czas, w trakcie którego słodkie, aromatyczne desery często pojawiają się na stołach. Połączenie charakterystycznego smaku kakao z lekko kwaśnym syropem owocowym to nietypowa propozycja trafiająca w gusta wszystkich miłośników czekolady.
Klasyczny gorący napój sprawdzi się doskonale zarówno jako zamiennik kawy i herbaty, jak i odrobina przyjemności w samotny wieczór. Zestawienie go z syropem owocowym pozwala na uzyskanie niepowtarzalnego smaku, który możesz modyfikować tak, jak chcesz.
Jak przygotować gorącą czekoladę z syropem owocowym?
Czekolada do picia zawiera podstawowe składniki, które są ogólnodostępne i tanie. Przygotowanie takiego napoju trwa zaledwie kilkanaście minut.
Składniki na gorącą czekoladę:
- 1 l mleka,
- 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
- laska wanilii.
Czekoladę mleczną możesz zastąpić również innym, dowolnym rodzajem. Dobrze sprawdzi się wariant mleczny i gorzki. Wszystko zależy od Twoich gustów i preferowanego stopnia słodkości.
Sposób przygotowania czekolady:
Podziel czekoladę na kostki. Podgrzej mleko z wanilią w garnku, pilnując, by się nie przypaliło. Dodaj kawałki czekolady i dokładnie wymieszaj. Jeśli powstaną grudki, zblenduj mieszankę.
Kolejnym krokiem jest dodanie syropu owocowego. Tutaj wybór należy do Ciebie – możesz postawić na gotowe propozycje, takie jak soki malinowe, porzeczkowe, truskawkowe, aroniowe czy jagodowe lub stworzyć własny mus.
Składniki na syrop owocowy:
- 200 g owoców (np. malin, truskawek, jagód czy mieszanki kilku gatunków),
- 100 g cukru.
Sposób przygotowania syropu:
Włóż owoce do wyparzonego słoika i zasyp je cukrem. Zakręć i umieść w garnku wypełnionym bawełnianym materiałem oraz wodą. Gotuj całość przez około 5 minut. W tym czasie owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się, tworząc syrop. Zdejmij całość z palnika i poczekaj do wystygnięcia.
Przygotowany syrop umieść na dnie kubka, a następnie zalej mieszanką czekolady, mleka i wanilii.
Jak podawać gorącą czekoladę z syropem owocowym?
Gorąca czekolada z syropem owocowym zachwyci Cię nawet w swojej podstawowej formie, ale jeśli chcesz, możesz wzbogacić ją również innymi elementami. Doskonale sprawdzi się bita śmietana, najlepiej z dodatkiem ekstraktu waniliowego, który podbije charakterystyczny smak napoju. Możesz skorzystać z gotowego produktu lub samodzielnie ubić śmietankę kremówkę.
Gorącą czekoladę warto posypać także wiórkami czekoladowymi, kokosowymi, drobno pokruszonymi orzechami czy nawet świeżymi owocami. Jeśli przygotowujesz napój latem i korzystasz ze świeżych malin, dobrym pomysłem jest pozostawienie kilku sztuk w całości i umieszczenie ich na wierzchu bitej śmietany. Podobnie jest także w przypadku innych owoców, od truskawek, przez porzeczki, aż po poziomki czy jagody.
W sezonie zimowym idealnie sprawdzi się również syrop z pomarańczy. Taki produkt często występuje w formie z dodatkiem przypraw korzennych, co dodatkowo wzbogaca aromat gorącej czekolady i sprawia, że staje się ona jeszcze bardziej świąteczna.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-kawalkami-karmelu-i-polewa-karmelowa/