Fondue to jedna z najbardziej dekadenckich przekąsek. Jej ojczyzną jest Szwajcaria, w której najpierw wymyślono fondue serowe (płynny sos serowy, w którym macza się warzywa, owoce lub chleb). „Zabawa” z tym czekoladowym wygląda podobnie – w stale podgrzewanym naczyniu umieszczona jest masa, w której można maczać różnego rodzaju produkty. Jak łatwo się domyślić, fondue czekoladowe jest po prostu przepyszne, a do tego łatwe w przygotowaniu. Sprawdź przepis i wskazówki!

Doskonała wiadomość jest taka, że do przygotowania czekoladowego fondue nie są potrzebne żadne skomplikowane składniki. Bazą jest czekolada – w tradycyjnej wersji gorzka lub deserowa i z wysoką zawartością kakao. Choć można również przygotować fondue z czekolady mlecznej lub białej – będzie świetnym pomysłem np. na dziecięce przyjęcie. Do tego potrzebna jest tłusta śmietana – najlepiej kremówka o 30- lub 36-procentowej zawartości tłuszczu.

Fondue czekoladowe – z czym podawać?

Resztę potrzebnych składników stanowią te, które będą maczane w płynnej czekoladzie. Tradycyjnie używa się owoców. Możesz wybrać swoje ulubione. Świetnie sprawdzają się oczywiście truskawki, a także banany, ananas, winogrona, śliwki, cząstki mandarynek lub nawet agrest. Pamiętaj tylko, że zbyt miękkie, delikatne lub małe owoce może być trudno nabić na patyczek i zanurzyć w dekadenckiej kąpieli. Dlatego raczej nie sprawdzą się np. maliny czy polskie jagody. Fani fondue często maczają w nim również ciasteczka, biszkopty, wafelki i inne drobne słodycze. Dobrze sprawdzą się również wafle ryżowe. Prawdziwą eksplozję smaku zafunduje Ci jednak połączenie słodkiego, treściwego fondue i słonych przekąsek. Polecamy szczególnie popcorn oraz paluszki i precelki. Sól znakomicie podkreśla smak czekolady, szczególnie tej dobrej jakości. Nabrałeś już ochoty na fondue? Sprawdź nasz przepis!

Składniki:

  • 300 g (3 tabliczki) czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel lub 2 tabliczki czekolady gorzkiej i jedna mlecznej dla uzyskania łagodniejszego smaku,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • opcjonalnie: ekstrakt waniliowy, odrobina brandy lub amaretto.
  • owoce i przekąski do maczania w fondue.

Śmietankę i czekoladę umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż utworzy się jednolita masa. Ewentualnie dodać ekstrakt lub łyżkę alkoholu Przelać do naczynia i podawać z owocami lub przekąskami.

Jak podawać fondue?

Mówiąc o fondue, nie sposób nie wspomnieć również o specjalnym naczyniu. Tradycyjnie ten przysmak podaje się w kociołku umieszczonym nad świeczką lub innym źródłem ciepła – dzięki temu stale pozostaje płynny. Jeśli nie masz naczynia do fondue, możesz wykorzystać ceramiczną miseczkę. Warto umieścić ją nad podgrzewaczem lub nad naczyniem z gorącą, parującą wodą, ale nie jest to konieczne, ponieważ fondue z poniższego przepisu dość długo utrzymuje odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby można je odgrzać np. w kąpieli wodnej. Owoce nadziewaj na patyczki do szaszłyków, by ułatwić ich maczanie.

Warto pamiętać, że fondue to świetna zabawa zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Lepiej jednak nie fundować jej najmłodszym ze względu na ryzyko poparzenia, szczególnie jeśli używasz podgrzewacza.

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/czekoladowe-fondue-8df7/