Połączenie czekolady i mięty należy do tych, które albo się kocha, albo nie cierpi. Dla jego miłośników, gorący kubek łączącego te dwa aromaty napoju, to jednak prawdziwa ambrozja. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowo dekadencki deser, który smakuje rewelacyjnie przez cały rok, czytaj dalej. Sprawdź dwa różne przepisy na domową gorącą czekoladę z nutą mięty!

Tradycyjna gorąca czekolada z miętą

Ciemna, aromatyczna czekolada i orzeźwiająca świeża mięta doskonale współgrają w poniższym przepisie. Przygotujesz z niego pyszną bazę do gorącej czekolady, którą następnie wystarczy wymieszać z ciepłym mlekiem. Podpowiedź: stworzony w ten sposób sos świetnie nada się również do lodów, deserów i do ciasta! Jeśli chcesz przygotować mniejszą ilość, po prostu zmniejsz proporcje składników. Ta czekolada zawsze się udaje!

Składniki:

  • 250 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 100 ml mleka, najlepiej pełnotłustego,
  • 200 ml śmietany kremówki (30%),
  • szczypta soli,
  • świeża mięta – kilka gałązek (wedle uznania).

Przygotowanie:

Mleko i śmietanę wlać do garnka. Dodać całe gałązki mięty, uprzednio delikatnie ściskając listki w dłoniach, by uwolniły więcej olejków eterycznych. Postawić na ogniu i zagotować, ciągle mieszając i starając się wydobyć jak najwięcej aromatu z mięty. Odstawić na ok. pół godziny, po czym ponownie doprowadzić do wrzenia.

W tym samym czasie posiekać czekoladę i umieścić w sporej misce. Jeszcze ciepłą mieszankę śmietanowo-mleczną przecedzić, by usunąć miętę i zalać nią czekoladę. Odstawić na ok. minutę, po czym dodać sól i dokładnie mieszać, aż powstanie gładka masa. Przelać do słoika i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Aby przygotować gorącą czekoladę, wystarczy rozpuścić 2 – 3 łyżki bazy czekoladowej w szklance ciepłego mleka. Podawać z bitą śmietaną lub piankami marshmallows.

Gorąca czekolada z tajnym składnikiem

Ten przepis również pozwala na uzyskanie pysznej gorącej czekolady a nutą mięty. Źródłem orzeźwiającego aromatu nie są jednak świeże gałązki, ale tajny składnik w postaci… cukierków miętowych. To idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy mają problem ze zdobyciem świeżej mięty. Przygotowanie napoju jest bardzo proste, a smak nieziemski. Sprawdź przepis!

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel (lub pół na pół gorzka i mleczna),
  • 150 ml śmietanki kremówki (30%),
  • 350 ml mleka (najlepiej pełnotłustego),
  • 100 g miętowych cukierków – landrynek,
  • opcjonalnie: szczypta soli.

Przygotowanie napoju rozpocząć od rozkruszenia cukierków. Najłatwiej wsypać je do plastikowego woreczka i rozgnieść wałkiem do ciasta lub tłuczkiem. Można również użyć malaksera. Czekoladę połamać lub posiekać na drobne kawałki.

Śmietanę i mleko wlać do rondelka, dodać czekoladę i cukierki. Można dodać szczyptę soli, która podkreśla smak czekolady. Ciągle mieszając, podgrzewać aż do utworzenia jednolitej konsystencji. Rozlewać do szklanek i podawać, najlepiej z bitą śmietaną lub piankami marshmallows.

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/goraca-czekolada-z-migdalami-i-siekanymi-orzechami/