Jesteś miłośnikiem czekolady i właśnie naszła Cię ochota na szybki deser czekoladowy? Skorzystaj z poniższych przepisów, dzięki którym natychmiast zaspokoisz swoją zachciankę. Proste w przygotowaniu, nie będą dla Ciebie żadnym cukierniczym wyzwaniem.

Czekolada to produkt, który wyróżnia się wszechstronnością. Wyśmienicie smakuje nie tylko solo, ale stanowi także element wielu słodkich przysmaków. Można wykorzystać ją na kilka sposobów – za każdym razem delektując się jej niebywałym smakiem. Sprawdź więc, co możesz z niej przyrządzić.

  1. Mus czekoladowy

Mus to deser czekoladowy, który pokochają wszyscy miłośnicy słodyczy. Stanowi prawdziwą rozkosz dla podniebienia – jest puszysty, lekki i dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 40 g czekolady – może być gorzka lub mleczna,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta soli.

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w wodnej kąpieli. Żółtko utrzyj z cukrem, aby otrzymać puszysty krem. Wymieszaj z ostudzoną czekoladą.

Ubij białko z dodatkiem soli. Sztywną pianę połącz z masą czekoladową. Delikatnie wymieszaj łyżką. Mus umieść w pucharkach i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

Tak przygotowany czekoladowy deser możesz udekorować np. wiórkami czekoladowymi, owocami, wiórkami kokosowymi czy bakaliami. Podawaj z kruchym ciasteczkiem.

  1. Muffinki czekoladowe

Muffinki to deser z czekolady, którego przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut.

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 55 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 150 ml mleka,
  • 50 ml oleju roślinnego.

Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Jajko połącz z mlekiem i olejem, a następnie wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. Składniki mokre dodaj do składników sypkich. Wymieszaj i dodaj rozpuszczoną czekoladę.

Ciasto wyłóż do foremek na muffiny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180oC – do suchego patyczka. Studź na kratce.

  1. Czekoladowe batoniki z kaszy jaglanej

Jeśli interesuje Cię deser czekoladowy na szybko, przygotuj batoniki z kaszy jaglanej.

Składniki:

  • 50 g masła,
  • 4 łyżki miodu,
  • 200 g masła orzechowego,
  • 90 g czekolady deserowej,
  • 100 g ekspandowanej kaszy jaglanej.

Masło i miód podgrzej – do rozpuszczenia się tłuszczu. Dodaj masło orzechowe i dalej podgrzewaj. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Gdy składniki się rozpuszczą, dodaj kaszę jaglaną.

Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę czekoladową i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Po schłodzeniu, krój na kwadraty.

  1. Krem czekoladowy z awokado

To superszybki deser z czekolady, który zastąpi marketowy krem czekoladowy.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 duża łyżka miodu.

Wszystkie składniki umieść w misce, a następnie zblenduj na gładką masę. Jeśli masa jest mało słodka, dodaj więcej miodu.

  1. Ciasto brownie z czerwonej fasoli

Brownie z czerwonej fasoli przyrządzisz zaledwie w kilka minut (nie licząc czasu pieczenia).

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 jajka,
  • 1 banan,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Fasolę dokładnie opłucz. Wszystkie składniki umieść w misce i zblenduj. Tak przygotowaną masę przełóż do formy i piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 180oC.