Zimny, słodki i mocno owocowy – tak brzmi opis jednego z najlepszych deserów na świecie. Delikatna, biała czekolada idealnie łączy się ze smakiem zmrożonej śmietanki. Dodatek malinowego musu i kawałków owoców sprawia, że lody to prawdziwa uczta dla zmysłów. Świetnie sprawdzą się na wieczór we dwoje, np. z okazji walentynek. Daj się porwać rozkoszy i wypróbuj deser lodowy z czekoladą i malinami!

 

Przed Tobą przepis na słodkie danie, które z pewnością zasmakuje dzieciom i dorosłym. Do jego przygotowania potrzebujesz przede wszystkim dobrego miksera. Możesz także wykorzystać maszynę do lodów lub Thermomixa. Urządzenia przyspieszą cały proces.

 

Jak zrobić deser lodowy?

Z poniższych składników przygotujesz 3 porcje lodów. Jeśli chcesz poczęstować większą liczbę gości, pomnóż ich ilość dwu- lub trzykrotnie.

 

Składniki:

  • 750 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 300 ml mleka 3,2%,
  • 2 tabliczki czekolady Białej E.Wedel,
  • 40 g cukru pudru,
  • 250 g malin,
  • 30 g cukru.

 

Wykonanie:

Umieść śmietankę kremówkę na 3-4 godziny w lodówce, aby była mocno schłodzona przed użyciem. Mleko wlej do rondla i podgrzej na małym ogniu, aby się nie przypaliło. W tym czasie pokrój czekolady na drobne kawałki. Wsyp słodki dodatek do podgrzanego płynu i wymieszaj, aby uzyskać gładką polewę. Tak przygotowaną masę przelej do pojemnika i włóż do lodówki na 3-4 godziny, aby stężała.

Po tym czasie wyciągnij zimną śmietankę i zacznij ubijać. W trakcie miksowania dodaj małymi partiami cukier puder, a następnie czekoladową masę. Kontynuuj czynność, aż bita śmietana będzie gęsta i sprężysta, a składniki dobrze połączone.

Gotowe lody przelej ponownie do pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Przez 2 godziny, co 30 minut, mieszaj deser, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.

Kiedy masa się chłodzi, przygotuj malinowy mus. Do garnka wsyp około 200 g malin. Pozostałą część delikatnie rozkrusz (nie zgniataj!) i odłóż – wykorzystasz je, jako dekorację. Do owoców w rondlu dodaj cukier i zacznij powoli podgrzewać. Gotuj na małym ogniu do chwili, aż maliny puszczą sok, a słodki składnik się rozpuści. Kiedy mus będzie gotowy, przetrzyj go przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek. Sos odłóż, aby wystygł.

Po 2 godzinach od włożenia deseru do zamrażarki, wyciągnij go i wlej do środka mus malinowy. Delikatnie przemieszaj warstwy, aby się połączyły, posyp kawałkami malin i ponownie zamróź. Po dodaniu owoców nie mieszaj już lodów.

Deser powinien się chłodzić co najmniej 6 godzin.

Z musem malinowym świetnie będą smakować także lody czekoladowe. Thermomix w kilka minut przygotuje domowy deser za Ciebie!

 

Jak podawać deser lodowy z czekoladą i malinami?

Chcesz podać lody na przyjęciu lub spotkaniu z przyjaciółmi? Do tego przysmaku doskonale pasuje krem czekoladowy. Aby go zrobić, potrzebujesz 100 ml śmietanki kremówki, 15 g cukru pudru i pół tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E. Wedel.

Śmietankę podgrzej z cukrem pudrem na małym ogniu. Pokrój słodki dodatek i dodaj do ciepłego płynu. Poczekaj, aż składniki się rozpuszczą i zamieszaj, żeby się połączyły. Kiedy mus będzie gotowy, ostudź go i umieść w lodówce na całą noc.

Następnego dnia zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji. Przełóż czekoladę do rękawa cukierniczego i udekoruj deser lodowy.

 

Smacznego!