Szukasz pomysłu na wyjątkowy prezent dla ukochanej osoby? A może chcesz podarować własnoręcznie zrobiony upominek? Co powiesz na pyszny deser brownie w słoiku? To idealny pomysł na urodziny, imieniny lub z okazji świąt Bożego Narodzenia. Wygląda niezwykle efektownie, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Dowiedz się, jak przygotować ten niecodzienny deser.

 

Nie wiesz, jak przygotować idealne ciasto czekoladowe? Brownie to bardzo prosty deser, który nie wymaga specjalistycznych umiejętności cukierniczych. Potrzebujesz tylko kilku składników i litrowego słoika. Jeśli wybierzesz wersję z hermetycznym zamknięciem, przed pieczeniem usuń gumki.

 

Jak zrobić brownie w słoiku?

Zadbaj o to, żeby produkty takie jak masło czy jajka były w temperaturze pokojowej.

Składniki:

  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 6 g proszku do pieczenia,
  • 75 ml zimnego mleka,
  • 1,5 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • skórka i sok z połowy pomarańczy,
  • olej do smarowania słoika.

Wykonanie:

Miękkie masło umieść w misce razem z cukrem i utrzyj. Następnie dodaj jajka i zmiksuj na puszystą masę. Do masy wlej sok z pomarańczy i wsyp skórkę.

Do osobnego naczynia przesiej mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Słoiki posmaruj olejem. Suche składniki wsyp do naczynia z masą jajeczną i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj zimne mleko i pokrojoną czekoladę.

Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, napełnij nim słoiki do połowy ich wysokości. Tak przygotowane brownie piecz przez 30 minut w piecu rozgrzanym do 170℃. Następnie wystudź w słoiku.

Ciasto wyschło? A może wciąż jest surowe w środku? Sprawdź, jak prawidłowo przygotować ten deser, aby zachwycał swoim smakiem pod adresem: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/.

Aby podarować brownie na prezent, zamknij szczelnie opakowanie, owiń wstążką i dodaj kartkę z datą przydatności do spożycia.

 

Jak przygotować brownie bez pieczenia?

Nie możesz osobiście wręczyć ukochanej osobie upominku? Nic straconego! Możesz podarować brownie w niecodziennej formie bez pieczenia.

Składniki:

  • 80 g mąki pszennej,
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej z orzechami i słonym karmelem.

Do czystego i suchego składnika wsyp mąkę. Wygładź jej powierzchnię, a następnie delikatnie wsyp kakao, a na końcu cukier. Czekoladę pokrój na bardzo drobne kawałki i umieść na wierzchu. Następnie zamknij słoik i dołącz karteczkę ze wskazówkami:

„Dodać 100ml wody, 100 ml oleju i 2 małe jajka. Dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki. Piec przez 35 minut w 170℃”.

Obdarowana osoba z pewnością będzie zachwycona Twoją pomysłowością. Nie zapomnij dołączyć do prezentu tabliczki czekolady!

 

Brownie w słoiku to uniwersalny pomysł na prezent zarówno dla mamy, jak i dla koleżanki z pracy. Przekonaj się sam!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasto-kakaowe-z-jablkami-i-gruszkami/