Lubisz cukiernicze eksperymenty, dlatego sernik wcale nie musi być wyłącznie wiedeński? Jeśli do tego jesteś miłośnikiem czekolady, sernik czekoladowy z malinami przypadnie Ci do gustu. Poznaj sprawdzony przepis wprost od mistrzów cukiernictwa – zachwycisz się wyjątkowym smakiem tego ciasta.
Czekolada i maliny to idealne połączenie, które stanowi niebywałą przyjemność dla podniebienia. Dlatego sernik przyrządzony na bazie tych produktów przypadnie do gustu każdemu – niezależnie od cukierniczych preferencji.
Czekoladowy sernik z malinami – niezbędne składniki
Zanim przystąpisz do pieczenia, zaopatrz się w niezbędne składniki.
Składniki na spód:
- 200 g ciastek typu markizy,
- 70 g masła.
Składniki na masę serową:
- 250 g półtłustego twarogu dwukrotnie zmielonego,
- 250 g serka mascarpone,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 100 g roztopionej gorzkiej czekolady, np. E. Wedel Czekolada Gorzka Klasyczna 64%,
- 125 ml kwaśnej śmietany 12%,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady mlecznej, np. E. Wedel Czekolada Mleczna,
- 50 ml śmietany kremówki,
- 10 g masła.
Pozostałe składniki:
- 400 g malin do dekoracji – mogą być owoce mrożone.
Jak przyrządzić czekoladowy sernik z owocami?
Czekoladowy sernik z malinami wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Postępując zgodnie z poniższymi wskazówkami, wypiek będzie udany.
- Przygotowanie spodu
Ciastka i masło umieść w malakserze. Miksuj do momentu uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy ok. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wysyp masę ciasteczkową i dokładnie wyrównaj. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175oC i podpiecz do zarumienienia. Wyjmij i przestudź.
- Przygotowanie masy serowej
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie umieść składniki – z wyjątkiem rozpuszczonej czekolady. Zmiksuj do połączenia, a pod koniec dodaj płynną czekoladę. Ponownie zmiksuj do połączenia składników – zbyt długie miksowanie sprawi, że sernik najpierw wyrośnie, a potem opadnie.
Masę serową wylej na spód z ciastek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160oC przez ok. 50-60 minut. W razie konieczności możesz wydłużyć czas pieczenia.
Wyjmij z piekarnika i wystudź. Schładzaj przez kilka godzin w lodówce.
- Przygotowanie dekoracji
W rondelku umieść kremówkę i masło. Podgrzej niemal do wrzenia, a następnie zdejmij z palnika. Dodaj posiekaną drobno czekoladę i odstaw na kilka minut – nie mieszaj. Następnie wymieszaj – aż uzyskasz gładki sos czekoladowy.
Polewę rozprowadź na powierzchni schłodzonego sernika. Udekoruj malinami.
Sernik jeszcze bardziej malinowy
Jeżeli chcesz, aby sernik czekoladowy z malinami był bardziej owocowy, dodaj do niego warstwę musu.
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki,
- 500 g malin,
- 100 g cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 14 g żelatyny.
Maliny, sok i cukier umieść w rondelku. Podgrzej i zagotuj do rozpuszczenia się cukru, a następnie zdejmij z palnika. Przetrzyj przez sitko, by pozbyć się nasionek.
Żelatynę zalej wodą (tylko do przykrycia proszku) i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Podgrzewaj, cały czas mieszając – aż żelatyna się rozpuści. Zdejmij z palnika i dodaj do malinowego przecieru. Dokładnie wymieszaj.
W misce ubij kremówkę na sztywną masę. Dodaj przecier malinowy i dokładnie wymieszaj – rób to bardzo delikatnie. Tak przygotowany mus malinowy wylej na wierzch wystudzonego sernika. Umieść w lodówce na kilka godzin.
Przed podaniem ozdób polewą czekoladową, malinami oraz pokruszonymi bezami.