Są takie desery, które – choć wymagają sporego nakładu pracy – smakują obłędnie. Taki właśnie jest Czekoladowy Napoleon, który nie tylko dostarcza wyjątkowej przyjemności dla podniebienia, ale również wygląda efektownie. Poznaj sprawdzony przepis, dzięki któremu zaskoczysz swoich gości.

Czekoladowy Napoleon to ciasto, które zachwyca od pierwszego do ostatniego kęsa. Warto więc znaleźć w sobie odrobinę cierpliwości, aby krok po kroku przyrządzić ten popularny deser. Tutaj jednak nie ma miejsca na pośpiech – zarezerwuj sobie nawet kilka godzin na to, aby go przygotować.

Czekoladowy Napoleon – lista składników

Lista produktów niezbędnych do przyrządzenia Czekoladowego Napoleona jest długa. Warto więc podzielić ją sobie na poszczególne etapy przygotowania.

Składniki na ciasto:

  • 200 g prawdziwego masła
  • 200 g śmietany 18%
  • 400 g mąki pszennej (może być orkiszowa)
  • 1 jajko klasy L
  • 1 łyżka kakao, np. kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • odrobina soli.

Składniki na masę czekoladową:

  • 100 g czekolady, np. czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 400 g śmietany kremówki 36%
  • ¾ puszki skondensowanego mleka słodzonego
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 65 g wody

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady mlecznej.

Czekoladowy Napoleon – przygotowanie

Czekoladowy Napoleon to deser, którego przygotowanie należy zacząć od ciasta.

Ciasto:

  • Miękkie masło utrzyj do białości, by przypominało puch.
  • Do masła stopniowo dodawaj śmietanę i kakao.
  • Wbij jajko, dodaj przesianą mąkę oraz odrobinę soli.
  • Zagnieć ciasto, a następnie podziel na 10-12 części. Włóż na ok. 1 godzinę do lodówki.
  • Po upływie określonego czasu, poszczególne części ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia – każdą część oddzielnie do wymiarów ok. 20×30 cm. Podsypuj mąką.
  • Każdy z placków piecz pojedynczo przez ok. 6-7 minut w piekarniku nagrzanym do 170o

Masa:

  • W garnuszku umieść żółtka i wodę, a następnie ubij składniki. Dodaj mleko skondensowane i zagotuj. Cały czas mieszaj, aby żółtka nie ścięły się – chodzi o to, aby nie powstała jajecznica.
  • Ugotowany budyń zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia się kawałków czekolady. Odstaw do ostygnięcia.
  • Do schłodzonego budyniu czekoladowego dodaj ubitą kremówkę.

Pierwszy placek połóż na papierze do pieczenia, a następnie wyłóż 3-4 łyżki kremu i dokładnie rozsmaruj. Przykryj kolejnym plackiem i czynność powtarzaj – aż do momentu wyczerpania składników.

Czekoladowy Napoleon – polewa

Czekoladowy Napoleon to ciasto, którego ostatnią warstwę zwieńcza polewa. Najlepiej przygotować ją, rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej. Miseczkę z połamaną czekoladą umieść zatem nad garnkiem z gotującą się wodą i poczekaj aż tabliczka się rozpuści. Masę odstaw do ostygnięcia i wylej na wierzch ciasta. Czekoladowy Napoleon powinien trafić do lodówki na ok. 2 godziny.

Ciasto nie jest przesadnie słodkie, choć mocno czekoladowe. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości i spotkania w gronie znajomych. Niezależnie od okazji Czekoladowy Napoleon zawsze robi furorę.