Mazurek to tradycyjne polskie ciasto świąteczne, którego smak można dowolnie modyfikować. Dziś postanowiliśmy wykorzystać klasyczną czekoladę, by stworzyć smak doskonale pasujący do świąt Wielkiej Nocy, ale jednocześnie inny niż zazwyczaj. Jak przygotować ciasto, które najszybciej zniknie z wielkanocnego stołu?

 

Podstawowe składniki na mazurek czekoladowy

 

Zapamiętaj, że proces przygotowywania całego ciasta należałoby podzielić na kilka elementów. Wykonanie ciasta jako masy to jedno. Dalej ganache czekoladowy, który stanowi clou programu oraz dodatki i przybranie. Do każdego z etapów tworzenia mazurka czekoladowego trzeba zgromadzić inne produkty. Jakie?

  1. Ciasto czekoladowe bez mąki:
  • 6 jaj rozmiaru „L”;
  • 80 g cukru;
  • 200 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel;
  • 50 g masła.
    1. Ganache czekoladowy:
  • 200 g śmietanki 30%;
  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel;
  • 2 łyżki miodu;
  • 2 łyżki miękkiego masła;
  • 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie).
    1. Mazurek:
  • dżem z czarnej porzeczki.
    1. Do dekoracji:
  • bakalie (np. suszone morele, pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas) – według uznania.

 

Jak przygotować mazurek czekoladowy?

 

Mazurek czekoladowy musimy zacząć od ciasta. Jednak warto także zwrócić uwagę na prawidłowe wykonanie ganache’u. Dzięki wykorzystaniu czekolady, a nie kakao, zarówno ciasto, jak i ganache stają się smaczniejsze i bardziej wyraziste. Choć warto oczywiście pamiętać o czekoladzie dobrej jakości, dzięki której receptura jest udana. Każdy element ciasta ma znaczenie w przygotowaniu świątecznego mazurka.

 

Masło z czekoladą

 

Na początek w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy kawałki czekolady. Podgrzewamy aż czekolada się rozpuści, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka odkładamy. W trakcie ubijania dodajemy cukier, choć warto pamiętać, by robić to stopniowo.

Teraz do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy i stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Znów mieszamy, tym razem delikatnie. Masę rozsmarowujemy na blasze i pieczemy przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

 

Ganache nie z tej ziemi

 

Jak wykonać wyjątkowy ganache z czekolady do mazurka czekoladowego? Śmietankę zagotowujemy wraz z miodem. Do śmietanki wrzucamy teraz pokruszoną lub posiekaną czekoladę. Po krótkiej chwili mieszamy, aż do momentu, gdy czekolada całkowicie się rozpuści. Mieszając całą masę (o czym nie możemy zapomnieć), dodajemy miękkie już masło. W tym miejscu przepisu możey dodać 20 ml whisky, likieru lub innego alkoholu, który lubimy. Masę przelewamy do miski i odstawiamy co czasu, aż uzyska konsystencję dość miękkiego masła.

 

Składanie ciasta

 

Ciasto dzielimy na 4 równe części, pierwszą smarujemy dżemem, przykrywamy ciastem i tym razem smarujemy ganachem, na kolejną warstwę ciasta znów smarujemy dżemem i tak powtarzamy. Mazurek musi teraz trafić do lodówki na około pół godziny. Ganache, który nam został rozpuszczamy w mikrofali i używamy po schłodzeniu ciasta do jego przybrania. Mazurek na wyjątkowe święta właściwie gotowy!