Czy fondue to po prostu płynna czekolada? W zasadzie tak, choć sekretem jest przygotowanie jej w taki sposób, aby była aksamitna, błyszcząca i pozbawiona grudek. Czy da się to zrobić w warunkach domowych? Oczywiście! Wielu Polaków korzysta z tego przepisu, kiedy planuje smaczny deser dla domowników czy romantyczną kolację we dwoje. Poznaj naszą recepturę i przetestuj ją jeszcze dzisiaj!

Tak naprawdę fondue z założenia powinno być serowe — miękkie, elastyczne, ciągnące się. Pochodzi ze Szwajcarii, czyli kraju, w którym wyroby z mleka owczego czy koziego są jednymi z najważniejszych w codziennym menu. Natomiast przepis szybko znalazł zwolenników także poza granicami i dotarł do innych państw europejskich. Jak to zwykle bywa w takich przypadkach, poddawany był licznym eksperymentom. Całe szczęście! Ponieważ na bazie licznych modyfikacji doczekał się swojej słodkiej wersji. Płynna czekolada to przysmak, który pokochasz bez względu na wiek czy upodobania smakowe. Serwowana jako polewa do świeżych owoców stanie się najważniejszym punktem Twoich imprez.

Przepis na płynną czekoladę do fondue

Do zrobienia płynnej czekolady potrzebujesz dobrej jakości składników. Jako że występuje ona solo, bez dodatku ciasta czy innych elementów mogących nieco dominować jej smak, to szczególnie ważne jest wybranie pysznej czekolady. Może to być wersja gorzka w wersji łagodnej lub mocnej, ale też słodka wersja mleczna. Dla podkręcenia jej walorów warto użyć przypraw. Jakich? Zobaczysz w liście składników:

  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 2 tabliczki czekolady E.Wedel (tego samego typu lub mieszane, np. gorzka z mleczną),
  • przyprawy — chilli, płatki pomarańczy, imbir, sól.

Śmietanę podgrzewaj na wolnym ogniu, uważając na to, aby się nie zważyła. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę wraz z przyprawami. Mieszaj do momentu jej rozpuszczenia i połączenia się składników. Przełóż płynną czekoladę do specjalnego naczynia. UWAGA! Musi to być porcelanowa miseczka z podgrzewaczem, w przeciwnym razie masa zastygnie i odzyska swoją stałą formę.

Przygotuj świeże owoce. Zastanawiasz się, które najlepiej smakują w duecie z czekoladą? Naszym zdaniem wszystkie! Ale oprócz klasyków, takich jak truskawki, maliny, borówki czy banany warto poeksperymentować z nowymi połączeniami. Jesteśmy pewni, że cytrusy oblane płynną czekoladą, arbuz, jabłka czy ananas również zachwycą gości eksplozją smaków.

Dlaczego czekoladowe fondue jest świetne na imprezę?

Ponieważ wszyscy goście mogą swobodnie nabijać owoce na widelczyki i zamaczać je w płynnej czekoladzie bez używania rąk. Dzięki temu zachowują zasady higieny, a także zmniejszają ryzyko zabrudzenia ubrania. Misę z czekoladą można postawić na stole, aby każdy miał do niej łatwy dostęp. W połączeniu z ułożonymi wokół naczynia świeżymi owocami będzie prezentowała się bardzo efektownie oraz apetycznie.

Poza tym płynna czekolada z dodatkami to deser na pewno nietypowy. Inny niż popularne i zawsze serwowane muffinki czy ciastka – zaskoczy, ale też zachwyci gości w każdym wieku.